3 lucruri pe care trebuie să le știi despre placa MDF

MDF este acronimul pentru placă din fibre lemnoase cu densitate mare. Așa cum îi spune și numele, este un material realizat din fibre de lemn de esență tare mărunțite fin, amestecate cu rășină și adeziv, apoi presate sub forma unor panouri dense și puternice. Acestea pot fi fabricate în numeroase forme, dimensiuni și nuanțe, fiind foarte des folosite pentru obținerea pieselor de mobilier, dar și în domeniul construcțiilor. Află în continuare 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre plăcile MDF! 

  • Există patru tipuri de MDF

În funcție de finisarea suprafeței superioare, o placă MDF poate fi: 

  • MDF vopsit: întreaga suprafață a panoului este acoperită cu grund și email colorat. Poate avea finisaj lucios sau mat, iar principalele avantaje ale acestuia sunt rezistența excelentă și varietatea generoasă de culori din care poți alege; 
  • MDF furniruit: placa brută de lemn are lipită deasupra o folie extrem de subțire de lemn natural pentru a reproduce cât mai fidel aspectul acestuia. Plăcile din această categorie sunt cele mai scumpe, însă piesele de mobilier din MDF furniruit sunt foarte elegante;
  • MDF înfoliat: panoul este înfășurat într-o folie PVC de diferite grosimi, culori și modele, cu finisaj mat sau lucios. MDF-ul înfoliat poate reproduce foarte bine textura lemnului natural, iar prețul acestuia este mai mic decât celelalte menționate anterior; 
  • MDF melaminat: toată suprafața este decorată cu un strat de melamină și unul de decor. Placa melaminată poate primi diverse culori și modele, astfel încât să imite cât mai bine diferite esențe de lemn, în funcție de preferințele tale. În plus, este varianta cea mai accesibilă din punct de vedere al costurilor. 

Natura materialului și suprafața fină a acestuia oferă posibilități nenumărate de prelucrare și design. Poți alege plăci decupate în relief care redau foarte bine aspectul lemnului masiv, panouri lucioase în culori omogene, dacă îți dorești piese de mobilier monocrome, fie piese mate, cu sau fără decupaje curbe, pentru amenajarea bucătăriei, dormitoarelor sau băilor. 

  • Plăcile MDF sunt foarte rezistente

Acest material este frecvent utilizat la fabricarea mobilierului pentru spațiile cu umiditate ridicată, precum baia și bucătăria. În comparație cu plăcile din PAL, MDF-ul are un factor de umflare mult mai scăzut. Acesta nu se deformează în funcție de fluctuațiile de temperatură sau de umiditate din încăpere. Dacă alegi să folosești plăci MDF pentru realizarea pieselor de mobilier, te poți bucura de o durată de viață mai lungă a acestora, mai ales dacă le produci din MDF înfoliat sau vopsit. 

Cele mai citite articole

Presarea la cald a fibrelor lemnoase rezultă într-un material omogen, cu o suprafață lipsită de pori și, deși este mai greu, prezintă o rezistență crescută la încovoiere, apă, zgârieturi și loviri. MDF-ul nu are aproape deloc noduri sau crăpături în interior, așa cum se întâmplă în cazul lemnului natural. Materialul este compact și se remarcă datorită distribuirii proprietăților sale fizico-mecanice pe întreaga suprafață. Mai mult decât atât, plăcile MDF au o densitate cuprinsă între 500 și 1000 Kg/m3, în timp ce lemnul de brad are o densitate de 460 – 550 Kg/m3, iar cel de stejar de 600 – 800 Kg/m3. 

  • MDF-ul ajută la păstrarea unui mediu curat, igienic

Un alt lucru pe care este util să-l cunoști despre MDF este faptul că materialul prezintă o rezistență crescută împotriva mucegaiului, a ciupercilor și altor microbi. Dacă îți dorești un spațiu curat și te preocupă siguranța și igiena, atunci poți achiziționa plăci MDF pentru realizarea pieselor de mobilier din locuință. Mai mult decât atât, produsul nu eliberează gaze nocive în timp, motiv pentru care este potrivit inclusiv pentru fabricarea mobilierului bebelușilor.

În plus, este și un material greu inflamabil și nici nu întreține focul. Datorită modului de producție și a aglomerării de așchii lemnoase, placa MDF nu se sfărâmă și nu permite flăcărilor să se extindă. 

Așadar, MDF-ul este un material cu destul de multe avantaje, tocmai de aceea îl poți lua în considerare pentru mobilierul din bucătărie, baie sau alte camere. Pentru mai multe detalii, contactează un furnizor de încredere!

Cele mai citite articole

Share your love