Posibilitatea de amenajare a unui spaţiu în aer liber este principalul motiv pentru care proprietarii aleg să locuiască la casă. De primăvara devreme şi până iarna târziu, poţi petrece timp de calitate în curte pentru activităţi care îţi fac plăcere sau discuţii cu cei dragi. De felul în care amenajezi grădina depinde atât aspectul exterior al casei tale, cât mai ales experienţa de care ai parte. Iată câteva metode economice şi moderne pentru amenajarea oazei tale de linişte:
Foişorul – camera de zi pe timp de vară
În sezonul cald, livingul se mută afară. În funcţie de suprafaţa disponibilă şi de configuraţia curţii vei putea alege cel mai bun loc pentru amenajarea unui foişor. Investiţia depinde de bugetul disponibil, de gradul de implicare personală în proiect şi de materialele pe care le alegi. Posibilităţile variază de la un simplu cort pe care îl găseşti în magazinele de profil, uşor de asamblat, până la replici în miniatură ale arhitecturii casei, cu bucătărie integrată şi mobilier de sufragerie. Important este ca din acest loc să nu lipsească masa, scaunele sau canapeaua şi un banc pentru depozitarea şi prepararea alimentelor. Lemnul este alegerea naturală pentru acest tip de amenajare, însă există şi alternative mai accesibile ca preţ.
Alei pentru delimitarea spaţiilor
Cea mai simplă soluţie pentru delimitarea spaţiilor din curte o găseşti la firul ierbii. La propriu! Foloseşte diferite materiale pentru zone distincte. Terasa poate fi turnată din beton, acoperită cu lemn sau pavele. Spaţiul de joacă al copiilor trebuie să le ofere siguranţă, aşadar poţi alege gazon, nisip sau chiar tartan special. Dacă doreşti să amenajezi o grădină de flori, aceasta poate fi şerpuită de o alee din lespezi. Acolo unde spaţiul îţi permite, poţi terasa terenul astfel încât fiecare nivel să aibă o altă destinaţie.
Jocuri de lumini
Cele mai citite articole
În timpul zilei te bucuri în grădină de avantajele luminii naturale a soarelui. Pentru a prelungi şederea în curte şi după lăsarea serii vei avea nevoie de un sistem de iluminat. Una dintre cele mai eficiente soluţii este instalarea de lămpi şi felinare solare de grădină, disponibile în diferite modele, sisteme de fixare şi intensităţi. Marele avantaj din punct de vedere economic este că nu au nevoie de infrastructura clasică pentru instalare, iar costurile de funcţionare sunt aproape de 0. În plus, fiind o soluţie relativ nouă în piaţă, designul modern este garantat. De la luminile de ghidaj pe timp de noapte, integrate între dalele de pavaj, până la corpuri de iluminat stradal, acoperi orice nevoie pentru curtea şi grădina ta.
Instituţia grătarului
În ţara noastră, grătarul este mai mult decât o tradiţie. Şi în acest caz posibilităţile de amenajare sunt variate. Locul de pregătire a cărnii şi legumelor la foc poate fi integrat în una dintre soluţiile amintite mai sus sau amenajat ca element distinct. Cea mai simplă variantă este achiziţia unui grătar din fontă, cu picioare sau roţi, de dimensiunile potrivite familiei şi cercului constant de invitaţi. Următorul pas este construirea unui grătar din cărămidă, eventual cu banc de lucru şi chiar o chiuvetă integrată pentru prepararea alimentelor. Unul dintre cele mai în vogă stiluri moderne de amenajare este focarul îngropat. Acesta poate fi elementul protagonist al curţii tale, în jurul spaţiului de şedere. Arată ca o groapă circulară, înconjurată de câteva rânduri de cărămizi sau dale de pavaj. Odată cu lăsarea serii, locul poate fi folosit ca spaţiu de socializare în faţa focului care produce deodată lumină şi căldură. Transformarea în grătar se face simplu prin aşezarea grilajului din fontă sau a rotisorului deasupra sursei de foc.
Soluţiile de organizare a grădinii ţin pasul cu cele mai noi tendinţe în materie de design exterior. Accesul la o curte interioară modernă nu trebuie să devină inaccesibil din cauza costurilor ridicate. Alege varianta care se potriveşte cel mai bine condiţiilor tale şi bucură-te de timpul de calitate petrecut în aer liber împreună cu cei dragi.