Pentru a stopa risipa alimentară, oamenii pot transforma toate resturile alimentare în compost, reuşind astfel să salveze o mică parte din materia, energia şi apa folosite în producţia acelor alimente. De asemenea, aceste resturi fiind descompuse în compost, nu vor produce la fel de multe gaze cu efect de seră, cum ar produce la groapa de gunoi, prin descompunere anaerobă.
Ce este compostarea?
Compostarea este un proces natural realizat de milioane de creaturi mici, dintre care majoritatea nu pot fi văzute cu ochiul liber. Aceste creaturi sunt bacterii, insecte, ciuperci și viermi care descompun deșeurile din bucătărie și grădină într-un material asemănător solului, numit COMPOST. Compostarea transformă deșeurile într-un produs util – îngrășământ organic – compost.
Cum funcționează compostarea?
Compostarea este un proces de procesare a materialelor de origine vegetală, realizat secvențial de diferite grupuri de organisme. Fiecare grup creează condiții adecvate pentru următorul grup de organisme prin descompunerea sau prelucrarea materialelor biodegradabile într-o etapă adecvată procesării de către alte organisme. Acest proces complex are loc în mod natural în solurile forestiere și poate fi ușor recreat într-un container de compostare. Procesul de descompunere poate fi împărțit în trei etape:
- descompunere;
- transformare;
- maturare.
Descompunere
În această etapă a procesului sunt implicate microorganisme, care pe parcursul ciclului lor de viață utilizează diferite componente chimice ale deșeurilor biodegradabile. Pe măsură ce se hrănesc și se înmulțesc, produc căldură, crescând temperatura materialului care se descompune.
Transformare
Această etapă începe atunci când temperatura scade din cauza activității microbiene reduse la sfârșitul fazei de degradare. Microorganismele care lucrează la temperaturi scăzute înlocuiesc altele pentru a finaliza procesul de descompunere. Populația nevertebratelor crește și devine mai vizibilă. În această etapă, este deja dificil de identificat majoritatea materialelor organice plasate inițial în recipient.
Maturare
În această etapă finală, activitatea microbiană se stinge, materialul se răcește și oferă mediul ideal pentru râme, insecte și larve pentru a finaliza procesul. Rezultatul este compostul, un material maro închis cu un miros bogat al solului. Compostul de casă conține de obicei unele particule nedescompuse, cum ar fi crenguțe și coji de ouă. Prin urmare, poate arăta diferit de compostul vândut în centrele de grădinărit. Un compost de casă de o calitate mai bună poate fi obținut prin cernerea compostului.
Ce produse pot fi compostate?
Cele mai citite articole
Majoritatea deșeurilor de bucătărie și grădină pot fi plasate în compostor. De exemplu: coji de fructe și legume, plicuri de ceai, iarbă tăiată, crenguțe tăiate, frunze, buruieni anuale, fecale de iepure, cobai. Se evită: mâncare gătită, carne, pește, produse lactate, fecale de pisică și câine, oase, plante infectate.
Compostul se aplică de obicei în grădină ca:
– mulci sau strat de acoperire;
– ameliorarea solului pentru a crește fertilitatea solului;
– componenta amestecurilor în ghivece;
– refacerea solurilor contaminate cu substanțe toxice și metale grele.
Aplicarea compostului
Compostul este un înlocuitor gratuit pentru diverse produse, cum ar fi îngrășăminte, amelioratori de sol sau amestecuri în ghivece. Înainte de a-l aplica în grădină este bine ca pământul să fie prelucrat cu o motosapatoare cât mai adânc, pentru a permite pătrunderea compostului.