Ce este sinuzita maxilară?
Sinuzita maxilară este inflamația sinusurilor paranasale cauzată de un virus, bacterie sau ciupercă. Infecția poate rezulta și după o reacție alergică – atunci când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale corpului. Această infecție poate fi asociată atât cu infecții bacteriene, cât și cu infecții fungice. Există diferite tipuri de sinuzită, inclusiv sinuzită acută și ușoară, care au, de asemenea, o varietate de simptome diferite, cum ar fi durerea feței, temperatura ridicată a corpului, durerea de dinți, oboseala, nasul blocat și multe altele.
Ce simptome are sinuzita maxilară?
Simptomele sinuzitei sunt diferite de cele ale tusei și răcelii. Simptomele frecvente sunt durerea sau presiunea feței, congestia sau descărcarea nazală și capacitatea redusă de miros. Durerea este localizată la sinusul blocat. Alte simptome includ, în general:
- Durere de cap;
- Respirație urât mirositoare;
- Oboseală;
- Tuse.
Cum este diagnosticată sinuzita maxilară?
Pentru a înțelege severitatea simptomelor, următoarele sunt modalitățile de diagnosticare a bolii:
- Un test fizic;
- Scanare CT (tomografie computerizată);
- Teste alergice.
Sinuzita maxilara tratament – este eficient?
În majoritatea cazurilor, sinuzita se rezolvă fără tratament. Pacienții consideră că medicamentele fără prescripție medicală sau remediile casnice sunt mult mai eficiente în asigurarea ameliorării.
- Inhalarea aburului dintr-un vas cu apă fierbinte cu picături de ulei de mentol asigură ameliorarea congestiei. Ședința într-un duș fierbinte se dovedește, de asemenea, eficientă.
- O clătire sinusală sau o irigație cu ajutorul apei saline curăță cavitatea nazală.
- O compresă caldă, atunci când este aplicată pe zona afectată, ameliorează simptomele.
- Medicamentele precum analgezicele asigură ameliorarea simptomelor precum febra și durerea, în timp ce comprimatele decongestionante și spray-urile nazale reduc umflăturile și permit scurgerea sinusurilor.
Ce este afta pe limba și cum se poate trata?
Cele mai citite articole
Aftele sau leziunile aftoase sunt un soi de răni care apar în interiorul gurii, inclusiv pe limbă. Când aceste răni își fac apariția pe limbă, acestea pot fi foarte dureroase și pot face ca mestecarea să fie dificilă. În majoritatea cazurilor, corespund descrierii de mai jos:
- sunt de formă rotundă;
- au mai puțin de 10 milimetri;
- sunt albe sau galbene cu margine roșie.
În unele cazuri, aftele sunt o iritare minoră. În alte cazuri, simptomele pot include dereglări de somn, greață și stomac deranjat. Aftele pot reveni de mai multe ori pe an, apar de obicei între trei și șase ori.
Cauzele aftelor pe limbă
Medicii nu știu exact ce cauzează aftele pe limbă. Cu toate acestea, aceștia au identificat câțiva factori de risc potențiali care fac ca o persoană să aibă mai multe șanse de a suferi aceste răni:
- leziuni recente la nivelul gurii, cum ar fi mușcarea limbii sau periajul dur al limbii;
- antecedente de radiații sau leziuni chimice (cum ar fi o arsură) la nivelul gurii;
- lipsa nutrienților corespunzători în dietă;
- stres și anxietate.
Cand întâmpinați astfel de situații, cel mai bine este să vă adresați medicului stomatolog pentru a primi o orientare specialistă și pentru a ști ce este de făcut mai departe.