5 puncte-cheie prin care îți transformi baia într-un spațiu modern și relaxant

Dacă ai în plan remodelarea băii, îți va fi mult mai ușor, luând în calcul aceste puncte-cheie, prin care să transformi încăperea într-un loc modern și relaxant. Principiile de bază implică alegerea unor linii drepte, care să creeze o atmosferă organizată, echilibrată, asociată unui design modern, care să aducă un plus de confort și de strălucire. 

  1. Optează pentru un design modern, mereu la modă

Simplitatea este o regulă de bază pentru o amenajare modernă și relaxantă, mereu la modă. Elementul care contribuie la realizarea unui decor adaptat perfect scopului pe care îl are baia îl reprezintă plăcile de faianță care se integrează perfect în orice stil de design interior. Există și diferențe, dar tocmai acestea sunt cele care dau personalitate. Astfel: 

  • plăcile de faianță cu finisaj mat, glazurat și efect de beton sunt ideale pentru a crea un decor 3D pe peretele pe care sunt montate, oferind întregii încăperi note moderne, datorită nuanțelor gri-deschis;  
  • plăcile de faianță lucioase oferă luminozitate spațiului și sunt alegerea ideală pentru băile mai mici; 
  • pentru un finisaj deosebit, alege varianta plăcilor decorative de mici dimensiuni, ideale și pentru realizarea de brâuri ceramice, care corespund tendințelor actuale. 

Indiferent ce alegere ai face, plăcile de faianță sunt rezistente, ușor de curățat și protejează locuința de poluanți volatili. Tot ceea ce-ți mai rămâne de făcut este să alegi între faianta cu aspect mat sau lucios

2. Acordă atenție combinației oglindă-lumină

Oglinda de baie și iluminatul trebuie să formeze un tandem pentru a crea o soluție funcțională, practică și elegantă. Este evidentă necesitatea unei lumini puternice în baie, pentru efectuarea în siguranță a tuturor activităților, de la bărbierit la machiaj. Este ideal să optezi mereu pentru un stil unitar între cel al oglinzilor și al corpurilor de iluminat. 

Într-o baie amenajată în stil modern, alege oglinzi fără rame și completează cu lămpi din sticlă mată și metal, iar într-o baie minimalistă, optează pentru elemente metalice care să susțină becuri futuriste. O baie în care se mizează pe eleganță include oglinzi cu rame aurii sau argintii. Poți adopta și pentru un model high-tech de oglindă fără rame, cu iluminare integrată. Această soluție este o alegere ideală, pentru că elimină umbrele din jurul feței și face economie de spațiu.

3. Folosește jocuri de culori și forme

Pentru un stil modern folosește jocuri de culori și forme, în care să incluzi albul și liniile curbe. Pentru a da senzația de spațialitate fă combinații care personalizează spațiul. Iată și câteva ponturi: 

  • folosește piese ceramice albe, pentru că, reflectând lumina, vor amplifica spațiul;
  • alege o cadă care are colțuri rotunde și marginile mai înalte, pentru un plus de confort; 
  • optează pentru mobilier cu linii curbe sau combinații de linii drepte și curbe; vei crea un aspect vizual deosebit;
  • înlocuiește perdeaua de duș cu un paravan de sticlă;
  • ia în calcul plăcile de faianță care se pot monta fără să mai fie necesară păstrarea rosturilor; 
  • încearcă să nu acoperi niciodată pereții cu plăci de faianță până la marginea tavanului; 
  • respectă o schemă monocromă și adăugă tonuri de accent intense; combină albul, de exemplu, cu tonuri de gri și accente de roșu, albastru sau negru;
  • o soluție care funcționează este să colorezi un singur perete într-o nuanță închisă, în timp ce, pentru restul suprafețelor, inclusiv podele, să alegi aceeași nuanță, cât mai deschisă; o astfel de combinație creează spațialitate și modifică volumele percepute vizual, amplificând în mod generos spațiul și este foarte modernă.

Alternative inspirate pot fi și nuanțele închise de albastru, gri și verde, care vor face baia mai îndrăzneață și îi vor da un aer ultra-modern.

4. Mizează pe elemente decorative originale

Ia în calcul câteva elemente decorative originale care vor completa piesele ceramice și decorul specific al băii. Dar, pentru ca efectul să fie unul plăcut, ia în calcul câteva condiții:

  • dacă ai lumină naturală, găsește un loc pentru o plantă luxuriantă; cele mai bune alegeri sunt orhideele sau ferigile; așază ghiveciul într-un colț și planta va prospera în aerul cald și umed din baie; 
  • un raft pentru cadă oferă spațiu de depozitare pentru unele mărunțișuri, dar va oferi și suportul de care ai nevoie pentru o lumânare parfumată sau o carte atunci când faci baie și va face momentele mult mai confortabile;
  • pune tapet decorativ sau fototapet pe un perete; există tapet care rezistă la apă și umezeală și care se aplică foarte ușor; alege un model cu imagini supradimensionate și păstrează restul detaliilor la minimum și efectul va fi unul spectaculos. 

5. Completează designul cu accesorii inedite

Accesoriile sunt elementele care pot pune amprenta personală asupra spațiului. De regulă, cele mai inspirate sunt acelea care completează designul cu stilul și detaliile lor, care ies din tipare și care rup monotonia unei amenajări. 

Poți lua în calcul accesoriile rustice, care să contrasteze cu designul în linii drepte al obiectelor sanitare și care să capteze atenția. Ca să fii foarte îndrăzneț, adaugă accente exotice. Ia în calcul că sunt binevenite micile piese de mobilier din lemn, plantele și tot ceea ce aduce natura în interior. 

Baia trebuie să rămână un spațiu prietenos și confortabil, cu toate că scopul principal este cel funcțional și practic. Ideile creative, cum sunt și cele de mai sus, contribuie la simbioza elementelor esențiale din încăpere, oferind mixul perfect între modern și relaxant.

Sursa foto: Shutterstock.com

Share your love