Sănătatea oaselor este importantă deoarece oasele sunt vitate pentru susținerea și sprijinirea corpului și pentru protejarea organelor interne. Iată câțiva factori cheie care pot afecta sănătatea oaselor.
Activitate fizică regulată
Activitatea fizică regulată are un impact semnificativ pozitiv asupra sănătății oaselor. Exercițiile fizice, cum ar fi alergatul, pilates sau exercițiile de rezistență, stimulează oasele să devină mai dense și mai puternice. Oasele puternice și sănătoase sunt mai puțin susceptibile la fracturi. Exercițiile fizice sunt benefice în general pentru un stil de viață echilibrat și sănătos, inclusiv pentru pacienții diagnosticați cu artroza glezna.
Dieta corespunzătoare
Consumul adecvat de calciu în dietă este esențial pentru menținerea sănătății oaselor. Un aport insuficient de calciu poate duce la reducerea densității osoase, creșterea riscului de fracturi și pierderea precoce și constantă a masei osoase. Alimente bogate în calciu sunt laptele vegetal și animal, migdalele, peștele la conservă cu oase mici, smochinele sau legumele precum broccoli. De asemenea, o dietă corespunzătoare pentru sănătatea oaselor include și alimente bogate în vitamina D, proteine sau acizii Omega-3.
Vitamina D
Vitamina D este un nutrient esențial care joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor prin facilitarea absorbției de calciul în organism. Lipsa de vitamina D poate duce la deficiență de calciu și, în cele din urmă, poate afecta sănătatea oaselor și articulațiilor, inclusiv a celor din zona piciorului (monturi picior).Pe lângă expunerea la soare, vitamina D poate fi obținută și din alimente precum peștele gras, cum ar fi somonul și sardinele.
Abuzul de substanțe
Abuzul de substanțe, cum ar fi tutunul, alcoolul, cafeaua și drogurile pot avea un impact negativ asupra sănătății oaselor. Consumul excesiv de alcool duce la scăderea densității osoase și la un risc crescut de fracturi. Alcoolul și cofeina, de asemenea, interferează și cu absorbția adecvată a calciului. Fumul de tutun conține substanțe chimice care pot interfera cu procesul de formare a oaselor.
Factori genetici
Cele mai citite articole
Pacienții de rasă europoidă sau asiatică au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza, la fel ca și pacienții cu un istoric familial de osteoporoză. Riscul de osteoporoză crește și odată cu înaintarea în vârstă. Oasele încep să piardă densitate după vârsta de 30 de ani, dar exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea densității osoase, chiar și la vârste mai înaintate.
Nivelurile hormonilor pot influența sănătatea oaselor. Excesul de hormoni tiroidieni poate cauza pierderea densității osoase la ambele sexe. La bărbați, nivelurile mai scăzute de testosteron pot crește pierderea de masă osoasă, în timp ce la femeile aflate în postmenopauză, scăderea estrogenului poate contribui la pierderea densității osoase.
De asemenea, anumite afecțiuni medicale, cum ar fi anorexia, bulimia, boala Crohn, boala celiacă, sindromul Cushing și intervențiile chirurgicale precum gastrectomia pot crește riscul de pierdere de masă osoasă.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie: kauveryhospital.com, https://kauveryhospital.com/blog/orthopedics/factors-that-affect-bone-health/, accesat la 01.10.2023.