Care este rolul unui notar public ?

Ce este un notar?

Un notar este un funcționar public, care servește ca martor imparțial la semnarea unui document legal. Semnăturile documentelor în care este probabil ca serviciile unui notar să includă acte imobiliare, declarații pentru instanță, testamente și procuri. Principalul rol al unui notar public este acela de a descuraja frauda.

Notarii publici sunt funcționari publici a căror responsabilitate principală este de a ajuta la prevenirea fraudei, servind ca martori imparțiali care certifică autenticitatea unui document. Acești profesioniști gestionează afirmațiile, sigilează și semnează documentația legală, dau un act de credință într-un act juridic și emit procuri.

Acești profesioniști lucrează pentru entități guvernamentale, de unde supraveghează că procedura de registru pertinentă este urmată pentru a face publice actele care le sunt prezentate, pe lângă faptul că oferă sprijin în determinarea calculului și colectării impozitelor și taxelor.

Notarul trebuie să mențină un nivel înalt de profesionalism, să fie imparțial și să aibă autonomie în deciziile sale, limitat doar de cadrul legal și de statul de drept.

Atunci când își exercită funcția, notarul are independență atât față de indivizi, cât și de puterea publică. Angajamentul său este să asculte, să interpreteze și să dea formă legală voinței celor care îl consultă pentru a o traduce într-un instrument public.

Tipul de documente pe care le realizează sunt:

– Acte de proprietate.

– Împuterniciri.

– Acte notariale.

Care sunt cerințele pentru a deveni notar?

În general, notarul trebuie să aibă o diplomă în drept, să aibă o bună reputație personală și profesională și să promoveze examenul sau examenele și alte cerințe pe care statul în care solicită să fie numit notar le cere, conform legislației.

Ce lege reglementează activitatea notarilor?

Fiecare stat are propria sa lege notarială și reglementează activitatea notarilor, responsabilitățile, drepturile, obligațiile și sancțiunile acestora.

Atât procedura, cât și cerințele pentru exercitarea funcției de notar public variază de la stat la stat; cu toate acestea, este esențial ca solicitantul să dețină o diplomă universitară în drept. La fel, individul trebuie să fie familiarizat cu legea notarilor, pentru a-și gestiona responsabilitățile și îndatoririle, precum și să cunoască aspectele referitoare la codul etic care trebuie aplicat.

Care sunt obligațiile unui notar?

Notarul se angajează față de clientul său să acționeze imparțial, să-i protejeze interesele și să-l sfătuiască. În cele din urmă, va înregistra în Registrul proprietății publice actele impuse de lege.

Rolul notarului public poate fi stresant, având în vedere sarcina morală și juridică a muncii lor, întrucât o eroare la verificarea validității unui document poate duce la repercusiuni juridice.

Notarul Loredana Bîrzu este un notar de excepție care rezolvă fiecare caz cu seriozitate și profesionalism. Așadar, serviciile notariale de excepție le găsiți la notariat în sector 1.

Articolul Anterior

De ce să aplici pentru permisul de port armă şi cum te ajută un pistol de autoapărare să te simţi mai în siguranţă?

Articolul Urmator

Ceremonia de înmormântare şi lista de cumpărături – iată cum te ajută reprezentanţii companiilor de servicii funerare să depăşeşti situaţia

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *