Ce este tulburarea de stres posttraumatic?

Este o stare de tulburare de anxietate care urmeaza unui eveniment sau experienta traumatizanta. Stresul post-traumatic poate aparea atunci cand cineva a fost victima traumei, dar si martorul. In acest caz, se recomanda de cele mai multe ori sa apelezi la cabinetul de psihiatrie Mihaela Dumitru.

Care sunt cauzele posibile ale tulburarii de stres posttraumatic?

Acestea sunt toate tipurile de evenimente care lasa victima cu sentimentul ca a suferit violenta fara a putea actiona sau a se apara, de exemplu:

  • Un accident de masina sau de avion;
  • Moartea unei persoane dragi;
  • Agresiune;
  • Un viol;
  • Abuz sexual;
  • Un atac terorist.

Care sunt simptomele stresului post-traumatic?

O experienta traumatica este de obicei urmata de o perioada de depresie si anxietate. Dar aceste simptome dispar destul de repede.

Vorbim de stres posttraumatic atunci cand victima ramane intr-o stare de soc psihologic. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Intruziune: victima isi retraieste constant experienta traumatizanta, in gand sau in vise. Ea nu poate impiedica aceste amintiri traumatizante sa reapara, prin „flash-back” care dureaza de la cateva ore pana la cateva zile.
  • Evitare: victima evita orice ar putea evoca experienta lor traumatica.
  • Hiperstimulare: victima este foarte anxioasa, permanent in alerta. Ea simte un pericol constant, poate fi foarte iritabila si poate avea reactii violente. Un sentiment de suferinta poate aparea atunci cand trebuie sa se confrunte cu elemente care ii amintesc de experienta traumatizanta.

Cele mai citite articole

Simptomele legate de stresul post-traumatic pot aparea brusc, la ceva timp dupa experienta traumatizanta sau pot fluctua in timp.

Ce tratamente pentru a va recupera dupa stresul post-traumatic?

Este recomandat sa fii urmarit de un profesionist din domeniul sanatatii, in special de un psihiatru sau psihoterapeut pentru a te insoti in procesul de ingrijire a stresului tau post-traumatic.

Terapiile de grup pot fi indicate: ofera sprijin victimelor stresului posttraumatic, deoarece acestea se simt adesea izolate si neintelese.

Anumite situatii pot necesita un medicament prescris, in special pentru ameliorarea unei stari depresive sau anxioase sau a insomniei secundare stresului post-traumatic.

In cele mai multe cazuri, pentru a te recupera dupa stresul post-traumatic, este necesar sa ai in vedere sprijinul psihologic pe termen lung.

Cele mai citite articole

Share your love