Cum aplici corect loțiunile cu FPS pentru o protecție solară eficientă

Expunerea la raze UV poate avea efecte negative asupra sănătății. Apariția prematură a ridurilor, petele hiperpigmentare, arsurile solare și cancerul de piele se află printre cele mai cunoscute efecte ale soarelui. Descoperă cum te protejează loțiunile cu FPS, cum se aplică corect și ce alte măsuri poți lua pentru a-ți proteja sănătatea.

Cum funcționează loțiunile cu FPS?

Există 3 tipuri de raze UV, două dintre care ne afectează pielea: UVA și UVB. Razele UVA sunt cele care bronzează, însă cauzează și îmbătrânirea prematură a pielii și arsuri solare. Razele UVB, în schimb, sunt responsabile pentru daunele asupra ochilor. Ambele tipuri joacă un rol important în dezvoltarea cancerului de piele.

Loțiunile cu factor de protecție solară (FPS sau SPF) conțin ingrediente active ce protejează pielea. Unele absorb radiațiile, transformându-le într-o căldură ușoară, în timp ce altele le reflectă. 

E important de reținut că loțiunile nu blochează complet razele, ci funcționează ca un filtru. Cu cât FPS-ul este mai mare, cu atât mai puține raze UV reușesc să treacă prin el. 

Cum alegi loțiunea FPS potrivită

Există câteva aspecte de care trebuie să ții cont când alegi loțiunea de soare.[1] Pentru început, alege un produs cu „spectru larg”. Aceste loțiuni protejează atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB. 

Apoi, orientează-te către produse de protecție solară cu FPS ridicat, de minim 30. Numărul de pe ambalaj reprezintă nivelul de protecție pe care îl oferă produsul. FPS 15 filtrează aproximativ 93% din raze, FPS 30 în jur de 97%, FPS 50 – 98%, iar FPS 100 – 99%. Nicio protecție solară nu te protejează complet. Atenție, FPS 15 protejează exclusiv împotriva arsurilor solare, nu și a îmbătrânirii pielii și a cancerului.

Cum se aplică loțiunea FPS?

Cele mai citite articole

Loțiunea cu FPS se aplică cu 30 de minute înainte de a ieși din casă, pentru a avea suficient timp să fie absorbită în piele. Dacă produsul este mai fluid, necesită un strat mai gros, iar dacă este mai dens e suficientă o cantitate mai mică. În orice caz, loțiunea trebuie aplicată uniform.

Folosește crema pe întreaga suprafață expusă a corpului. Nu uita de degetele de la mâini și picioare, ceafă, precum și de urechi, dacă ai părul scurt sau îl porți prins. Aplică și un balsam de buze cu FPS pentru a proteja pielea sensibilă din acea zonă.

Odată la 2 ore, loțiunea trebuie reaplicată. Dacă înoți sau transpiri, reaplică produsul.

Pentru a-ți proteja sănătatea, ține cont și de aceste recomandări:

  • evită expunerea directă la soare între orele 10:00 și 16:00, când razele UV sunt cele mai puternice
  • verifică indexul UV în aplicațiile meteo și evită expunerea la soare când acesta e ridicat
  • poartă haine și pălărie anti-UV
  • portă ochelari de soare care blochează razele UV
  • evită bronzul la solar

Loțiunile cu FPS te pot proteja împotriva arsurilor solare, a îmbătrânirii premature a pielii și a cancerului doar dacă sunt aplicate corespunzător. Ține cont de informațiile din acest articol pentru a asigura o protecție solară eficientă.

[1] Simon, Stacy. „Choose the Right Sunscreen.” Cancer.org, American Cancer Society, 11 iunie 2018, www.cancer.org/latest-news/choose-the-right-sunscreen.html. Accesat la 29 iunie 2022.

Cele mai citite articole

Share your love