Carnea de pui este sănătoasă, hrănitoare și gustoasă. O poți găti sub formă de ciorbă, supă, friptură sau grătar. De asemenea, o poți include în diverse preparate de legume, rulade, salate și paste. Bineînțeles, puiul gătit întreg la cuptor este o delicatesă. Un alt preparat popular care se poate găti din carne de pui este chifteaua.
De origine arabă, chifteaua a ajuns la noi prin intermediul turcilor, dar astăzi este una dintre mâncărurile favorite ale românilor. Chifteluțele se fac rapid și sunt delicioase. Mulți consumă în special chiftele de porc, dar și cele de pui sunt comune. Cele 4 secrete pe care ți le prezentăm în continuare te vor ajuta să obții chifteluțe incredibil de savuroase.
Alege carne de calitate
Ca să obții chifteluțe de pui gustoase, alege carne de calitate. Cea mai indicată este carnea de pui crescut la sol sau în aer liber. Când puiul stă pe sol și are spațiu pentru mișcare, fibrele musculare se dezvoltă mai bine. De asemenea, dacă pasărea a fost hrănită cu porumb sau alte cereale, gustul și textura cărnii vor fi mai plăcute. Toate substanțele din hrană ajung în carne, de aceea porumbul și mâncarea naturală, în general, face bine puiului.
Redu timpul de prăjire
Chiftelele din vită sau porc sunt mai moi, în timp ce folosirea cărnii de pui are ca rezultat o consistență mai fermă. Ține cont de acest aspect și prăjește mai puțin chiftelele de pui. Același sfat este valabil și pentru celelalte tipuri de carne de pasăre: curcan, rață, gâscă. Dacă vrei să obții chiftele pufoase și moi, pune în compoziție pesmet înmuiat în lapte. De asemenea, păstrează ingredientele reci înainte de gătire. Pentru ca delicioasele chifteluțe să nu se ardă la exterior, prăjește-le la foc mic, în ulei foarte bine încins. Dacă eviți prăjelile din motive de sănătate, poți găti chiftele și prin coacere la cuptor sau chiar fierbere.
Gustă chiftelele
Cele mai citite articole
Mulți bucătari amatori sau chiar profesioniști au obiceiul de a nu gusta din mâncarea pe care o gătesc. Oricât de sigur ești pe calitățile tale culinare, este indicat să guști din prima chiftea, pentru a vedea dacă ai pus destulă sare, piper sau verdeață. Este indicat să nu exagerezi cu sarea, pentru că nu o mai poți extrage din compoziție. Mai bine pui mai puțină și, dacă primele chiftele ți se par nesărate, mai adaugi. Chiar dacă ai obiceiul de a gusta din compoziție, este bine să nu faci acest lucru. Carnea de pui nepreparată termic poate conține Salmonella sau alte bacterii periculoase.
Este mai bine să acorzi atenție aspectului vizual al cărnii. Aceasta trebuie să fie rozalie, iar dungile de grăsime să fie cât mai deschise la culoare. Când carnea este decolorată sau are o nuanță alb-gri, înseamnă că a stat prea mult la raft sau a fost ambalată târziu. Cel mai simplu mod de a verifica dacă puiul este proaspăt este să apeși ușor cu degetul pe carne, prin caserolă. Dacă aceasta revine imediat la forma inițială, înseamnă că este proaspăt.
Modelează chiftelele cu atenție
Chiftelele se modelează de obicei sub două forme:
- rotunde și mai mici
- ușor alungite și aplatizate, dar mai mari
Pentru chiftelele din carne de pui recomandăm prima variantă, pentru a se găti uniform. Forma rotundă se menține ușor la prăjit, iar dimensiunea redusă permite o preparare adecvată și fără risc de rupere. Nu pune presiune prea mare pe carne când modelezi compoziția. Chiftelele compacte devin tari. Pentru a evita lipirea compoziției de mâini, unge-ți mâinile cu ulei înainte de a le da formă.
Chifteluțele de pui sunt delicioase alături de o garnitură din cartofi sau legume fierte sau proaspete. Ține cont de sfaturile noastre pentru a găti cele mai bune chiftele.