Cum se verifică argintul? 5 Metode simple și eficiente

Argintul, la fel ca aurul și platina, este un metal extrem de popular și de apreciat. 

În România, mulți oameni cumpără bijuterii din argint. În plus, acest metal prețios mai este folosit pentru realizarea tacâmurilor, a butonilor de cămașă etc. 

  • Fie ca achiziționezi o pereche de cercei din argint, un inel din argint sau tacâmuri din argint, ar trebui să verifici dacă acestea sunt sau nu autentice. Dacă ești în căutarea unor modalități de a verifica dacă argintul pe care l-ai cumpărat este real, acest articol îți va fi de folos.

Am enumerat mai jos 5 metode simple și eficiente a testa argintul. Dar înainte iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre argint!

Există mai multe tipuri de argint

ffhtrt.jpg

Înainte de a achiziționa o bijuterie din argint, ar trebui să știi că există trei tipuri principale de argint pe piață. Să aruncăm o privire atentă la fiecare dintre ele.

  • Argint sterling 

Acest tip de argint este cel mai comun și se găsește în majoritatea bijuteriilor din argint. Este format din 92,5% argint pur și 7,5% cupru. Adăugarea de cupru face argintul sterling dur și, de asemenea, maleabil, făcându-l ușor de prelucrat și de a realiza din el diferite tipuri de bijuterii, cum ar fi coliere, inele, brățări și cercei.

În mod normal, toate piesele de argint sterling sunt marcate și ștanțate cu „.925” sau cu abrevierea „sterling” pentru a-ți arăta că este veritabil.

  • Argint pur

Reprezintă cea mai pură formă de argint, cu o puritate de 99,9%. Chiar dacă poate părea cel mai bun tip de argint pentru a fi folosit pentru bijuterii, în realitate argintul pur este un metal foarte moale. Din acest motiv, poate fi ușor deteriorat și își poate schimba forma în timp.

  • Bijuterii placate cu argint

Metalul care alcătuiește un produs placat cu argint nu este de fapt argint, ci un alt metal care apoi este acoperit cu un strat subțire de argint deasupra. În funcție de tipul de metal folosit, cum ar fi cuprul, bijuteriile placate cu argint pot fi destul de durabile. Cu toate acestea, deoarece au doar un strat de argint, bijuteriile placate cu argint se pot păta ușor.

Bijuteriile placate cu argint sunt considerate bijuterii de calitate inferioară și, prin urmare, sunt mult mai ieftine.

5 metode simple de a testa argintul

bijuterii-argint-patinat-333275.jpg

Iată câteva teste simple pe care le poți efectua pentru a afla dacă bijuteriile, monedele sau alte obiecte pe care le deții sunt sau nu din argint adevărat.

1.Verifică mai întâi ștanța

925.png

Cele mai citite articole

Una dintre cele mai bune și mai ușoare moduri de a afla dacă bijuteriile din argint pe care le deții sunt reale sau false este să verifici ștanța de pe ele. Dacă are o mică inscripție pe care scrie „ster” sau „sterling”, înseamnă că argintul din compoziția bijuteriei are o puritate de 92,5% sau mai aproape de argintul pur. 

  • Un alt simbol la care trebuie să fii atent este „IS”, care vine de la „international silver”, adică o bijuterie placată cu argint. 

Ori de câte ori articolele din argint sunt vândute la nivel internațional sau intern, există o ștanță/ștampilă comercială distinctă care autentifică metalul. Înainte de a cumpăra un articol din argint dintr-un magazin, caută întotdeauna o ștanță standard cu „sterling”. 

Vânzătorii internaționali vor avea și ștanțe cu „800”, „900” sau „925” care indică cantitatea de argint din articol. Dacă are în jur de 90-80% argint, atunci este adesea numit „monedă de argint”. 

2.Testul cubului de gheață

why-does-silver-melt-ice-1614094343443.jfif

O altă metodă simplă de a verifica dacă argintul este autentic sau nu este folosirea cuburilor de gheață. Această metodă este ideală pentru testarea monedelor de argint și a altor obiecte de argint cu suprafețe plane. 

  • Așază un cub de gheață pe o monedă de argint sau pe tacâmuri. Dacă cubul de gheață se topește rapid, atunci metalul pe care îl deții este argint. Argintul are cea mai mare conductivitate termică și atunci când așezi un cub de gheață pe argint, acesta se va topi mai rapid. 

Deși se topește și la temperatura camerei, cubul de gheață se va topi mai repede atunci când este pus pe o monedă de argint sau pe tacâmuri din argint.

3. Test cu înălbitor

clor.jpg

Înălbitorul de rufe poate fi folosit și pentru a verifica autenticitatea argintului. Pune doar o picătură de înălbitor pe obiectul de argint. Dacă se pătează după ce a intrat în contact cu substanțe chimice oxidante precum înălbitorul, atunci este argint adevărat. Argintul real se va înnegri când este expus la înălbitor.

mqdefault.jpg

4. Testul de greutate

maxresdefault.jpg

Argintul este mai dens decât majoritatea metalelor și asta îi dă o anumită greutate. Dacă bijuteria cântărește mai puțin, ar putea fi făcută din aliaje ușoare de argint, mai degrabă decât din argint sterling. Dacă cântărește mai mult, atunci ar putea fi realizată din plumb placat cu argint. Argintul pur este de obicei mai rece decât articolele placate cu argint și este mai strălucitor.

5. Testul cu magnetul

counterfeit-coin-detected-with-a-magnet.jpg

Un alt mod minunat de a testa dacă argintul pe care l-ai achiziționat este autentic sau fals este prin folosirea magneților. Argintul este un metal paramagnetic și prezintă doar reacții slabe la un magnet. 

  • Folosește un magnet puternic, cum ar fi un magnet creat din neodim. Apropie magnetul de obiectul de argint pe care vrei să-l verifici și vezi dacă se lipește puternic de magnet. Dacă o face, atunci nu este argint adevărat.

Dacă vrei să testezi acasă și lingouri de argint, poți folosi testul magnetului care alunecă.

  • Așază lingoul pe masă și înclină-l la 45 de grade. Așază magnetul pe el.  Magnetul ar trebui să alunece de pe lingoul înclinat dar nu foarte rapid, ci lent, încet. 
maxresdefault (1).jpg

Așa cum am spus, argintul este un metal paramagnetic, ceea ce înseamnă că generează curenți turbionari electrici. Asta face ca argintul să acționeze ca un electromagnet care creează un efect de frânare la coborârea lentă a magnetului de pe lingoul așezat înclinat la 45 de grade.

Cele mai citite articole

Share your love