Firmele de pompe funebre își adaptează serviciile în pandemia de coronavirus

Nu este nou faptul că pandemia coronavirusă provoacă sute de mii de decese în toate părțile lumii.

Pe lângă riscul de prăbușire al multor sistemelor de sănătate, experiența chineză, italiană, spaniolă și nord-americană ne arată că și criza din industria mortuară poate fi, de asemenea, o realitate dură, având în vedere creșterea numărului de victime.

Reguli de înmormântare în România 2020

Pentru mulți români, interdicția de a vedea pentru ultima oară o rudă care a decedat provoacă o durere sfâșietoare și o vinovăție care poate ca să lase urme sufletești adânci, de multe ori pentru întreaga viață. Dacă cineva nu este prezent în apropierea unei persoane dragi în ultimele sale ore petrecute pe acest pământ, în cultura noastră se consideră o încălcare gravă a responsabilităților familiale esențiale, un fapt de neiertat.

Firmele care oferă servicii funerare, precum este și Funerare Dorobantu din București, sunt obligate la rândul lor ca să se adapteze regulilor impuse de autoritățile competente pentru a limita pe cât posibil răspândirea perfidului coronavirus – Sars-Cov-2.

Aceste acțiuni includ:

– preluarea decedatului de către firma funerară se face de angajați care poartă combinezon special, mască, ochelari, cizme de cauciuc și mănuși chirurgicale;

– transportul se face doar cu capacul sicriului sigilat și doar cu mașini de transport autorizate;

– preluarea respectivă este posibilă doar în saci;

– cadavrul trebuie stropit anterior cu soluții omologate;

– nu se mai face procedura îmbălsămării cadavrului;

Cele mai citite articole

– nu se mai face priveghi în cazul persoanelor diagnosticate cu covid-19;

–  slujba religioasă este și ea mult scurtată.

Ceremonia de înmormântare trebuie să aibă loc în locuri ventilate și, de preferință, în locuri deschise. Recomandarea este să participe maxim 16 persoane, respectând distanța minimă de cel puțin doi metri între ele, precum și alte măsuri de izolare socială și etichetă respiratorie.

Pe tot parcursul ritualului de înmormântare sicriul trebuie să rămână închis pentru a evita orice contact cu corpul. Protocolul recomandă, de asemenea, evitarea permanenței persoanelor aparținând grupului de risc: peste 60 de ani, gravide, femei care alăptează, persoane cu boli cronice diverse. În plus, trebuie evitată prezența persoanelor cu simptome respiratorii, de exemplu, febră și tuse.

O înmormântare fără ceremonii tradiționale, fără ritualuri îndeplinite așa cum s-a lăsat din moși strămoși, apare multora ca una falsă, una în care nimic nu se întâmplă așa cum ar trebui. Un spectacol grotesc și absurd, o mascaradă care toarnă și mai multă suferință peste sufletele îndurerare ale celor rămași în viață, mai ales asupra rudelor apropiate (copii, părinți, frați și surori).

Psihologii și chiar unele case de înmormântare din România, mai ales acelea din București sau alte orașe mari (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași), oferă asistență la distanță acelora care se confruntă cu durerea de a pierde o persoană iubită, răspunzându-le la întrebări, concentrându-se pe dorințele și temerile lor.

Unele dintre casele funerare, încearcă să interpreteze reglementări stricte ale autorităților cât mai larg posibil, dar tot nu este suficient. O variantă ar fi utilizarea dispozitivelor speciale în timpul înmormântării care să permită să vadă înmormântarea și acele rude care nu au putut ca să fie prezente fizic la înmormântare (din pricina numărului mic de persoane admise: 16 în starea de alertă maximă).

Procesul de durere și ritualurile formale și informale aferente, prin care îndurerați trec la moartea persoanelor dragi, sunt importante pentru sănătatea aparținătorilor. Ciuntirea acestora conduce are efecte devastatoare asupra psihicului lor.

Comunitățile, organizațiile și indivizilor li se recomandă cu tărie în aceste luni ca să ia toate acele măsuri necesare pentru a reduce riscul răspândirii infecției cu coronavirus (COVID-19). Dar când ai un deces în familie lucrurile sunt extrem de dificil de gestionat fără ajutor din exterior.

Iar firmele de pompe funebre pot să facă lucruri pozitive în acest sens. Funerare Dorobantu este una dintre ele!

Cele mai citite articole

Share your love