Metode naturale de gestionare a distoniei neurovegetative

Distonia neurovegetativă este o afecțiune complexă și greu de diagnosticat. Poate avea zeci de simptome diferite și aparent fără legătură între ele. Totuși, odată identificat factorul care stă la baza acestor simptome, lucrurile devin un pic mai simple. Distonia neurovegetativă poate fi gestionată relativ ușor, prin metode naturale.

Ce este distonia neurovegetativă

Sistemul nervos vegetativ al omului este ca un „panou de comandă” de unde sunt coordonate toate funcțiile vitale: digestia, circulația, respirația etc. Acest sistem nervos are două componente: sistem nervos simpatic și parasimpatic. Primul are rol de stimulare a organelor interne (le activează, le accelerează), al doilea e responsabil cu relaxarea lor.   

Cele două componente trebuie să fie în echilibru. Dacă nu sunt, atunci tonusul musculaturii de la nivelul scheletului, organelor interne, vaselor de sânge fluctuează și se produc simptome ciudate, variate. Distonia neurovegetativă este, astfel, un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ.

Cum apare distonia neurovegetativă

Cum se produce acest dezechilibru? De cele mai multe ori, stresul este un factor declanșator. Spre exemplu, o traumă, un șoc, sau o perioadă prelungită de anxietate, depresie, agitație, suprasolicitare mentală sau chiar fizică. Schimbările hormonale care apar de-a lungul vieții, anumite boli infecțioase, consumul abuziv de cafea și de alcool pot fi, de asemenea, cauze ale distoniei neurovegetative.

Ce simptome dă și cum o recunoaștem

Simptomele acestei afecțiuni sunt extrem de variate, din categorii diferite. Pot fi digestive (balonare, crampe, disconfort, diaree, constipație), cardiovasculare (palpitații, fluctuații de tensiune), respiratorii (senzație de sufocare, stări de leșin, respirație dificilă), nervoase (dureri de cap, contracturi musculare, furnicături la nivelul mâinilor, degetelor, buzelor) sau psiho-emoționale (teamă inexplicabilă, anxietate, iritabilitate, atacuri de panică).

Aceste simptome ale distoniei neurovegetative nu apar toate, nici într-o anumită ordine, nici nu au o durată sau o intensitate specifice. „Pachetul” de simptome e foarte diferit de la om la om.

Cum poate fi gestionată distonia neurovegetativă, prin metode naturale

Nu rezolvi nimic dacă încerci să tratezi fiecare simptom în parte. Trebuie să vezi dacă toate neplăcerile de care suferi au un numitor comun. Iar dacă diagnosticul e de distonie neurovegetativă, va fi necesar să te ocupi de boala în sine.

Remedii pe bază de plante

Pe cât de complexă este distonia neurovegetativă, pe atât de simplă și naturală poate fi rezolvarea. Cel mai bun tratament pentru distonie neurovegetativă constă în remedii pe bază de plante, ce acționează în trei direcții:

–        Plante cu efect calmant, sedativ, de reducere a stresului: passiflora, tei, lavandă, vinăriță, șerlai, schinduf;

Cele mai citite articole

–        Plante adaptogene (ajută organismul să facă față mai bine perioadelor stresante): rhodiola rosea, ashwagandha;

–        Plante care reduc simptomele neplăcute. Busuiocul, sunătoarea, roinița, șerlaiul au efect relaxant asupra musculaturii de la nivelul organelor și vaselor de sânge, astfel, atenuează acele fluctuații și tulburări digestive sau circulatorii.

Aceste plante se găsesc sub formă de ceaiuri și capsule antistres, în farmacii și magazine naturiste. Sunt mai puternice și mai eficiente decât ți-ai putea imagina, însă trebuie să ai puțină răbdare până se instalează efectul. Un alt avantaj este că nu au efecte adverse, nici nu provoacă dependență.

Stil de viață

Pe lângă remediile naturiste pentru distonie neurovegetativă, sunt necesare mici schimbări în stilul tău de viață, pentru a învinge stresul și a-ți echilibra din nou sistemul nervos vegetativ. Iată ce ar fi de făcut!

–        Caută să profiți mai mult de timpul tău liber, să-l folosești mai eficient. El e menit să te relaxeze, să te încarce cu energie pozitivă. Așadar, dedică-te unei pasiuni, ieși la plimbare afară, în natură, ascultă muzică veselă, citește o carte bună, lenevește la un film… Uită de griji, de problemele de serviciu, deconectează-te!

–        Fă mai mult sport! E util atât pentru sănătatea trupului, cât și a minții.

–        Mănâncă sănătos, alimente proaspete, bogate în nutrienți și sărace în grăsimi rele.

–        Încearcă să dormi mai mult, iar pentru asta, fă-ți un program de culcare și trezire, la ore fixe, inclusiv în weekend. Știi ce se spune: după un somn bun, toate se văd mai bune!

–        Și, pentru că totul pornește de la creier, impune-ți să lucrezi puțin cu mentalul tău: concentrează-te pe ce ai bun și frumos în viața ta, numără-ți bucuriile, nu necazurile, fugi de lucrurile sau de oamenii care-ți fac rău, evită să te concentrezi pe jumătatea goală a paharului. Fericirea este doar o alegere a modului în care privești realitatea.

Stilul de viață și remediile pe bază de plante acționează doar împreună și sunt metode naturale de gestionare a distoniei neurovegetative. Dacă simptomele nu dispar, mergi la medicul generalist, pentru recomandări de specialitate și investigații mai amănunțite.

Cele mai citite articole

Share your love