Microfonul directional este asociat cu echipamente de interceptare telefonica destinate indeosebi companiilor de detectivi. In realitate, insa, microfoanele directionale sunt utilizate pe scara larga datorita modului in care primesc si proceseaza undele acustice. Microfonul directional este potrivit si pentru camere, computere sau telefoane.
Microfon directional – ce este si cum functioneaza?
Microfoanele sunt clasificate in functie de tipul lor. In acest caz, exista:
- microfoane dinamice;
- cu condensator .
Dispozitivele dinamice functioneaza deosebit de bine pe scena, de obicei nu trebuie conectate la sursa de alimentare. Pe de alta parte, microfoanele cu condensator se caracterizeaza printr-o structura mai complexa, sunt mai precise si astfel au o aplicatie mult mai larga. Astfel de dispozitive sunt adesea folosite ca microfoane de studio sau microfoane pentru a inregistra diferite tipuri de mesaje in scopuri comerciale.
Caracteristici polare
Caracteristica polara a unui microfon se mai numeste si raspuns directional – acesta se refera la sensibilitatea microfonului la sunetul provenit din diferite parti. In functie de acest raspuns directional se pot intalni 3 tipuri de caracteristici polare, precum:
- microfoane unidirectionale – capteaza unde acustice doar dintr-o parte;
- microfoane bidirectionale – capteaza undele din partea din fata si din spate a dispozitivului;
- microfoane omnidirectionale – preiau si proceseaza sunetele din toate partile.
Microfoanele directionale au cateva caracteristici care le deosebesc de alte microfoane:
- sunt sensibile si foarte precise;
- au cel mai adesea functia de a anula zgomotul, ecourile si sunetele de fond;
- sunt rezistente la deteriorari si socuri;
- sunt rezistente la conditiile meteorologice.
Microfonul directional este numai pentru spionaj?
Microfoanele sunt utilizate pe scara larga, atat cele specializate, cat si cele destinate uzului personal, precum microfoane spion.
Cele mai citite articole
Cel mai des este folosit microfonul cu USB conectare PC, inclusiv pentru videoconferinte sau contact cu prietenii prin diverse aplicatii.
De obicei, microfoanele omnidirectionale sunt cele mai bune pentru astfel de scopuri. In cazul dispozitivelor pentru computere, este utilizat pe scara larga si un microfon de gaming, care imbunatateste calitatea sunetului primit in timpul jocului si, astfel, imbunatateste experienta.
Pe de alta parte, un microfon unidirectional, in special un microfon parabolic directional cu sensibilitate crescuta, este cel mai adesea folosit ca echipament de spionaj. Cu toate acestea, munca de detectiv nu este singurul scop al microfoanelor de acest tip.
Captarea precisa a sunetelor se dovedeste utila si in alte profesii. Cel mai adesea, se foloseste un microfon directional pentru camera video sau un microfon extern pentru o camera SLR. Dispozitivele de acest tip permit si observarea animalelor, motiv pentru care sunt folosite, printre altele de ornitologi sau biologi care lucreaza in alte domenii.
Un microfon directional este folosit pentru a capta sunetele pe distante lungi. Aceasta inseamna ca poate procesa sunete chiar si de la o distanta de cateva sute de metri. Cand se foloseste un microfon directional, utilizatorul poate auzi ce se afla in fata dispozitivului.
Pe de alta parte, sunetele care se raspandesc „in partile laterale” ale gamei microfonului nu sunt procesate. Datorita acestui fapt, se poate auzi conversatia oamenilor care se afla, de exemplu, la 200 de metri distanta.