Anumite melodii au capacitatea de a ne aminti de anumite perioade sau evenimente din viata noastra – unele care ne fac sa zambim, iar altele pe care am prefera sa le uitam.
Tinand cont de acest lucru, cercetatorii investigheaza din ce in ce mai mult daca:
Muzica poate ajuta la reamintirea memoriei.
In 2013, un studiu publicat in revista Memory & Cognition a inrolat 60 de adulti care invatau limba maghiara. Adultii au fost repartizati aleatoriu la una dintre cele trei sarcini de invatare: rostirea unor fraze necunoscute in limba maghiara, rostirea acelorasi fraze in mod ritmic sau cantarea frazelor.
Cand li s-a cerut sa isi aminteasca frazele, cercetatorii au constatat ca participantii care au cantat frazele au avut o acuratete de reamintire mult mai mare decat celelalte doua grupuri. „Aceste rezultate sugereaza ca o metoda de invatare de tip „asculta si canta” poate facilita memoria textuala pentru frazele vorbite intr-o limba straina”, spun autorii.
Dovezile din astfel de studii i-au determinat pe cercetatori sa sugereze ca muzica poate ajuta la reamintirea memoriei in cazul persoanelor cu tulburari cognitive, cum ar fi boala Alzheimer.
Cele mai citite articole
Un studiu publicat anul trecut in revista Gerontologist a evaluat efectul muzicii asupra reamintirii memoriei la persoanele cu dementa in stadiu incipient.
In cadrul cercetarii, 89 de persoane cu dementa si ingrijitorii acestora au fost repartizati aleatoriu fie la un grup de 10 saptamani de coaching pentru cantat, fie la un grup de 10 saptamani de coaching pentru ascultare de muzica, fie la un grup de ingrijire obisnuita.
Rezultatele au aratat ca atat grupul de cantec, cat si cel de ascultare a muzicii nu numai ca au avut o stare de spirit si o bunastare generala mai buna decat grupul de ingrijire obisnuita, dar au demonstrat o memorie episodica mai buna la evaluarile cognitiveSursa de incredere. De asemenea, grupul care a cantat a demonstrat o memorie de lucru mai buna decat grupul de ingrijire obisnuita.
„Activitatile regulate de petrecere a timpului liber muzicale pot avea beneficii cognitive, emotionale si sociale pe termen lung in cazul dementei usoare/moderate si, prin urmare, ar putea fi utilizate in ingrijirea si reabilitarea dementei„, au concluzionat autorii.
Poate din aceasta cauza si evolutia muzicii (articol de pe RevistaOMF) au ajutat cercetatorii sa inteleaga mai bine foarte multe aspecte, precum si nevoia oamenilor de a avea o aplicatie de download muzica (articol de pe Refu Blog) chiar in telefonul personal.