Renovarea băii în câțiva pași: elemente necesare

Renovarea băii este o modalitate ușoară de a da un suflu nou acestei camere speciale, care nu are doar un rol funcțional, ci este și un spațiu pentru relaxare. Umezeala excesivă a dus la deteriorarea mobilierului sau te gândești că este momentul să renunți la cadă în favoarea unui duș amenajat modern? Indiferent care este motivul pentru care dorești să renovezi, este important să-ți găsești mai întâi timp pentru a planifica renovarea pas cu pas, ca să știi exact la ce să te aștepți.

În câțiva pași simpli, poți avea baia la care ai visat. Dar, mai întâi, răspunde-ți la următoarele întrebări: „Cum vreau să renovez baia?”, „Vreau să înlocuiesc toate obiectele sau doar o parte din ele?”, „Este nevoie să înlocuiesc gresia și faianța din baie?”, „Am nevoie de un profesionist sau mă descurc pe cont propriu?”. Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să-ți faci o idee mai clară asupra modificărilor pe care urmează să le efectuezi și asupra obiectelor de care ai nevoie.

În continuare, îți vom oferi idei și informații despre planificarea modificărilor și te vom ghida în demersul de renovare a băii, explicându-ți pașii necesari pentru a duce ideea la bun sfârșit.

Pasul 1: Înlocuirea mobilierului de baie

Dacă nu ești hotărât în privința schimbării mobilierului, pentru că încă arată bine și ar mai putea fi folosit un an, doi, cea mai înțeleaptă decizie este să-l schimbi acum. Nu are rost sa mai treci printr-o renovare peste un an. 

Așadar, vezi ce modele de mobilier s-ar potrivi în baia ta și alege-l pe cel mai util din punctul de vedere al funcționalității. De exemplu, o oglindă de efect poate schimba înfățișarea băii tale într-o clipă și, în plus, este:

  • ușor de curățat; 
  • ușor de folosit; 
  • durabilă; 
  • rezistentă la umezeală; 
  • ușor de montat.

Vei găsi oglinzi pentru baie de toate formele si dimensiunile, acest element fiind printre primele piese de mobilier pe care le vei alege, deoarece este indispensabil unei băi. 

Alături de oglindă, poți schimba și dulapul de sub chiuvetă. Dacă vei opta pentru un vas de toaletă suspendat, atunci îți recomandăm să alegi și un dulap de depozitare suspendat, pentru a urma aceeași direcție estetică.

Pasul 2: Alegerea designului

Designul ar trebui să se potrivească atât ideilor, cât și posibilităților tale. Există multe moduri diferite de a transforma o baie – de la simpla înlocuire a lavoarului sau a unei instalații până la renovarea completă a încăperii, inclusiv a podelei și a obiectelor sanitare.

Mai jos, sunt câteva elemente de design pe care le poți lua în considerare, înainte de a începe să renovezi baia:

Schema de culori

Te încântă tonurile de albastru? Sau tonurile de gri se potrivesc bine cu restul interiorului casei? Fă o vizită în magazinele de profil, pentru a vedea ce opțiuni ai în ce privește gresia, faianța, mobilierul sau accesoriile, în culorile care te interesează.

Robinetele și accesoriile

Vei înlocui cada cu un duș? Instalezi o chiuvetă nouă sau doar schimbi mobilierul de baie?  Înlocuirea oricăreia dintre ele sau a tuturor componentelor va crește timpul și costul operațiunii.

Spațiul de depozitare

Cele mai citite articole

Unde îți vei depozita prosoapele și articolele de toaletă, după renovarea băii? Dacă scoți un dulap pentru a crea mai mult spațiu, asigură-te că ai rafturi sau dulapuri, pentru a înlocui spațiul de depozitare pierdut în baie.

Amplasarea instalațiilor sanitare și electrice

Știi unde sunt amplasate firele electrice și conductele de canalizare? Asigură-te că ai informațiile și măsurătorile exacte, astfel încât să nu fii nevoit să faci reparații costisitoare în urma renovării băii.

În funcție de aceste criterii, îți vei face o idee despre ce modificări urmează să realizezi, apoi poți demara operațiunea de renovare.

Pasul 3: Placarea pereților 

În ce privește placarea pereților, ai două opțiuni principale: 

  • să înlocuiești faianța;
  • să aplici vopsea specială pentru faianță, rezistentă la umiditate crescută.

Diferența constă în timpul necesar pentru efectuarea operațiunii, înlocuirea faianței fiind o etapă anevoioasă și dificilă. Mai mult, în urma procesului de scoatere a faianței vechi, va rezulta mult praf și nu doar în baie. Așadar, va fi nevoie de două, trei runde de curățenie generală, după această etapă. 

Dacă te tentează ideea unei schimbări rapide, atunci poți opta pentru vopsirea faianței vechi într-o culoare care se potrivește cu restul elementelor din baie. Procesul durează puțin, nu este costisitor, iar efectul poate fi uimitor.

Pasul 4: Înlocuirea obiectelor sanitare

După ce ai verificat ce tipuri de robinete se potrivesc la chiuvetă și la duș, le poți înlocui cu altele noi, al căror luciu va face baia să strălucească. Nu toate sistemele de scurgere sunt la fel, de aceea este recomandat să verifici dacă ventilul instalației se potrivește orificiului lavoarului. 

Alege vasul de toaletă, chiuveta și bideul din aceeași gamă, pentru ca designul băii să fie coerent.

Pasul 5: Înlocuirea căzii și instalarea unui panou de duș

Dacă te-ai decis să renunți la cadă în favoarea dușului, atunci plachează peretele din zona dușului într-o culoare contrastantă și alege un model realizat dintr-un material ușor de întreținut. Poți alege o faianță cu model, care să înveselească baia și să-i ofere un aer modern.

Rama panoului de duș ar fi bine să se armonizeze cu instalația sanitară, pentru a nu crea o discrepanță prea mare. De exemplu, dacă ai optat pentru robinete din metal zincat, poți amplasa un panou de duș al cărui cadru este realizat din același material.

Așadar, renovările de orice fel pot fi un proces descurajant. Dar, când vine vorba de baie – un spațiu care trebuie să fie, în același timp, funcțional, mereu igienizat, practic și, în mod ideal, puțin luxos – miza pare mai mare. Există multe decizii care trebuie luate pe parcurs, de la oglindă la chit – iar toate acestea îți pot consuma energia și bugetul. Cu răbdare, o bună planificare și o viziune realistă asupra modificărilor necesare, vei putea realiza baia la care ai visat.

Sursă foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole

Share your love