Sistemele VRV si VRF – tot ce trebuie să știi

Sistemele VRV și VRF nu sunt tehnologii diferite ci mai degrabă sunt termeni diferiți care se referă la aceeași tehnologie pentru aparatele de aer condiționat. Aceste sisteme includ unități instalate în interior în diferite zone, iar necesitatea ajustării temperaturii se face în funcție de dimensiunea spațiului respectiv.

Ce deosebește VRV de VRF

Un sistem VRV folosește un colectiv de unități interioare, amplasate în mai multe zone de aer condiționat și reglează alimentarea cu agent frigorific care trece prin aceste unități în funcție de cerințele spațiului.

Un sistem VRF funcționează similar, cu mai multe unități interioare, răspândite într-un anumit spațiu.

Diferența între cele două denumiri o fac drepturile de autor, adică compania producătoare care are dreptul de a folosi numele VRV în mod legal.

Un recuperator de caldura funcționează tot cu tehnologia VRV/VRF, sistemele cu pompe de căldură care pot încălzi mai multe zone simultan prin ajustarea debitului în fiecare unitate interioară.

Care sunt beneficiile sistemelor VRV/VRF?

Dispozitivele care folosesc această tehnologie duc sistemele de răcire la următorul nivel, oferind beneficii mai ales pentru spațiile mari:

-Oferă temperaturi ideale pentru un mediu confortabil termic

-Sunt ideale pentru orașe și locații unde sunt schimbări de temperatură, unitatea permițând reglarea cu ușurință

Cele mai citite articole

-Ambele sisteme sunt eficiente pentru economisirea energiei, datorită opțiunilor de control a consumului.

Când ar trebui să alegi un sistem VRF/VRV în locul sistemelor obișnuite?

Există diferite motive pentru a alege un astfel de sistem în locul aparatelor de aer condiționat obișnuite, de aceea iată în ce condiții poate fi adevărat avantajos:

-Pentru o casă mare, cu mai mult de 4 aparate de aer condiționat

-Pentru un control centralizat și local: astfel poți seta temperatura fiecărui dispozitiv sau poți opta pentru controlul prin telecomandă. Astfel că sistemul VRF/VRV oferă posibilitatea de a prelua controlul sau a oferi controlul.

-Pentru cine dorește temperatură și confort constant: unul din avantaje poate fi capacitatea de a se adapta specificului fiecărei camere și a menține fluctuațiile de temperatură la minim. De exemplu într-un spațiu aglomerat, va fi necesar mai mult efort pentru a menține temperatura dorită.

-Design flexibil: ceea ce înseamnă că poți opta pentru un model tip casetă într-o cameră, tip conductă în alta și aer condiționat clasic în a treia cameră.

Astfel că poți folosi diferite tipologii conectate la același sistem exterior VRF/VRV care funcționează perfect.

-Estetic: cu o unitate exterioară VRF/VRV, se vor putea alimenta mai multe aparate de aer condiționat decât sistemul clasic individual, ceea ce înseamnă că o poți amplasa unde dorești tu și se potrivește estetic.

Sistemele VRF/VRV oferă multiple avantaje față de sistemele tradiționale de conducte, cum este eficiența energetică, controlul individual al temperaturii și designul flexibil, mai ales în cazul spațiilor mari.

Cele mai citite articole

Share your love