Renovarea casei este un proces care te entuziasmează, dar în același timp îți dă bătăi de cap. Te gândești dacă te vei încadra în bugetul pe care ți l-ai propus, dacă vei reuși să rezolvi fără ajutor toate lucrările și, mai ales, dacă rezultatul final va fi pe placul tău. Deși ai putea să apelezi la o echipă specializată, preferi să faci lucrurile așa cum știi, să muncești pentru visul de a-ți vedea casa așa cum îți dorești și să economisești și sume destul de importante.
Având în vedere că în ultima vreme prețurile serviciilor de renovare au crescut foarte mult, dacă nu este vorba despre lucrări ce necesită autorizare, poți încerca să îți transformi casa în locuința mult visată. Pentru că vrem să îți venim în ajutor, în cele ce urmează îți vom da cinci sfaturi utile pentru renovarea unei case.
Asigură-te că ai echipamente și scule performante
Din trusa ta nu trebuie să lipsească echipamente și scule performante, ce îți vor ușura extrem de mult munca. Cele mai recomandate sunt sculele multifuncționale, care au capete interschimbabile. Astfel, nu va trebui să cheltui o mică avere, vei economisi și spațiu pentru depozitarea lor ulterioară și va fi mult mai ușor să le folosești. Spre exemplu, te vei descurca mult mai bine dacă vei avea alături o unealta multifunctionala pentru a tăia materiale laminate, cum sunt parchetul și ușile, pentru frezarea rosturilor de gresie și faianță și șlefuirea diverselor suprafețe.
Stabilește ordinea renovării
Indiferent cât de extinse sau restrânse sunt schimbările pe care vrei să le faci în locuință, este important să stabilești etapele renovării. Acest lucru te va ajuta să muncești mai eficient și să eviți situațiile în care ar fi nevoie să intervii asupra unei lucrări deja finalizate. Ordinea pe care o recomandă specialiștii în acest domeniu este următoarea:
- decopertarea tavanelor, pereților și pardoselii
- înlocuirea sau repararea instalațiilor electrice și sanitare
- înlocuirea geamurilor și ușilor
- repararea pereților și tavanului și aplicarea gletului
- finisarea pereților și tavanului
- vopsirea pereților și tavanului sau lipirea tapetului
- montarea prizelor, întrerupătoarelor și altor elemente electrice
- montarea parchetului.
Aceștia sunt pașii prezentați pe scurt, pentru a-ți face o idee despre cum trebuie să se desfășoare lucrările de renovare. În funcție de nevoile casei tale, unii pași pot fi eliminați sau chiar pot fi adăugați alții.
Fă o listă cu necesarul de cumpărături
Cele mai citite articole
După ce ai stabilit ce etape de renovare vei urma, este necesar să știi și ce materiale vor fi necesare pentru fiecare dintre acestea. Este important să mergi în magazin cu lista pregătită, pentru a evita să mergi de prea multe ori pentru cumpărături mici.
Stabilește bugetul pentru renovare
Probabil urmează etapa de care te temi cel mai tare: stabilirea bugetului pentru renovare. Trebuie să îți spunem de la început că sunt șanse mari ca bugetul stabilit inițial să fie depășit. Pe parcurs, s-ar putea să îți dai seama că ai nevoie de anumite materiale, trebuie să iei în calcul și eventualele pierderi (mai ales când vine vorba despre gresie și faianță) și s-ar putea să îți vină idei noi de amenajare. De aceea, este important să stabilești bugetul și să te gândești care ar fi suma maximă pe care ai acceptat-o în cazul în care vei depăși planul inițial.
Ia în calcul planul B pentru fiecare etapă
Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedere planul B pentru fiecare etapă în parte. Ce înseamnă acest lucru? În cazul în care lucrurile nu evoluează în direcția dorită, este bine să ai la cine să apelezi pentru a duce la bun sfârșit renovarea. De asemenea, în cazul lucrărilor delicate, va fi nevoie de specialiști autorizați (spre exemplu, când vine vorba despre instalații electrice).
Așadar, renovarea nu trebuie să fie un chin, ci un proces pe care îl poți parcurge în ritmul tău și care va transforma total locuința. Este procesul prin care o casă devine ,,acasă”.
Sursa foto: unsplash