Afecțiunile ginecologice cuprind acele boli, tulburări sau probleme apărute la nivelul sistemului reproducător feminin, sistem care înglobează mai multe organe, cum ar fi ovarele, uterul, trompele uterine și așa mai departe.
Datorită numărului mare de organe care pot fi afectate, prevalența acestor afecțiuni este foarte ridicată, aproape fiecare persoană de gen feminin suferind de-a lungul vieții de cel puțin un tip de afecțiune ginecologică, într-o oarecare măsură.
Având în vedere că aceste probleme pot afecta fertilitatea sau pot pune chiar viața în pericol, ignorarea simptomelor nu este recomandată.
Pentru a beneficia de un diagnostic clar și de un tratament corespunzător, poți apela oricând la servicii medicale specializate, medicul putând evidenția cauza exactă și pașii de urmat în funcție de fiecare caz în parte.
4 afecțiuni ginecologice frecvente și tratamentele lor
Chiar dacă un consult medical specializat este recomandat în orice situație în care apar simptome îngrijorătoare, este bine de știut și semnele celor mai frecvente afecțiuni ginecologice, pentru ca tu să fii cât mai informată cu privire la sănătatea ta și să observi cât mai ușor potențiala prezență a acestor probleme.
Cele mai frecvente afecțiuni ginecologice includ:
Endometrioza
Endometrioza înseamnă migrarea endometrului (mucoasa din interiorul uterului) în alte zone externe cum ar fi trompele uterine, ovarele etc.
Deoarece endometrul de pe organele externe uterului funcționează la fel ca cel din interiorul lui, această acțiune poate duce la dureri severe, în special în timpul ciclului menstrual și probleme legate de fertilitate.
Chiar dacă endometrioza este o afecțiune foarte des întâlnită, cauza exactă a acesteia nu este știută încă.
Deoarece nu există tratament curativ pentru endometrioză, opțiunile terapeutice disponibile se axează pe ameliorarea simptomelor și creșterea calității vieții. De obicei tratamentul va include abordări medicamentoase sau chirurgicale, medicul alegând opțiunea corespunzătoare în funcție de severitatea semnelor și a simptomelor ori de dorința de a rămâne însărcinată sau nu.
Fibrom uterin
Cele mai citite articole
Fibroamele uterine sunt formațiuni tumorale necanceroase apărute la nivelul uterului. Acestea pot varia atât în funcție de mărime, cât și de locație, ele putând fi de mai multe tipuri.
Chiar dacă în unele cazuri fibroamele pot fi asimptomatice, în altele însă simptomele prezentate pot include dureri pelvine și sângerare abundentă în timpul ciclului menstrual.
Deoarece fibromul uterin poate afecta fertilitatea și poate duce la apariția anemiei, tratarea formațiunilor tumorale riscante este recomandată.
La Ares, pacientele cu fibrom pot beneficia de tratamente minim invazive cum ar fi embolizarea acestora, intervenție prin care se întrerupe aprovizionarea cu sânge a fibromului prin injectarea unui material emboligen în arterele implicate, rezultând astfel la o micșorare a formațiunii tumorale.
Chisturi ovariene
Chisturile ovariene sunt săculeți plini cu lichid care apar la nivelul ovarelor, putând afecta ambele ovare în același timp sau doar unul dintre ele.
Chiar dacă aceste chisturi nu provoacă de obicei simptome, ruperea acestora, mărimea lor foarte mare sau blocarea circulației sangvine ar putea duce la anumite simptome, cum ar fi durere pelvina severă, ciclu menstrual neregulat, nevoie frecventă de urinare etc.
Tratamentul pentru această afecțiune poate include observarea continuă a chisturilor, deoarece multe dintre ele dispar de la sine sau tratament chirurgical, pentru cazurile cu simptome severe sau de mari dimensiuni.
Sindromul ovarelor polichistice
Femeile care suferă de această afecțiune tind să producă o cantitate mai mare de hormoni masculini, fapt care duce la un dezechilibru hormonal și la un ciclu menstrual neregulat.
Mai mult decât atât, complicațiile acestei afecțiuni pot include diabet gestațional, infertilitate, naștere prematură, cancer endometrial, diabet zaharat tip 2 și multe altele.
Tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice se axează pe ameliorarea simptomelor cum ar fi acneea, dar și remedierea altor probleme cum ar fi infertilitatea sau obezitatea, putând include schimbări ale stilului de viață sau tratament medicamentos, acesta din urma fiind folosit fie pentru a regla ciclul menstrual, fie pentru a ajuta la ovulație.
Toate aceste afecțiuni și multe altele pot apărea la nivelul sistemului reproducător feminin, putând duce la complicații severe dacă sunt lăsate netratate. Din acest motiv este recomandat să apelezi la cel mai apropiat centru sau clinică specializată în acest domeniu dacă prezinți simptome îngrijorătoare sau orice abateri de la normal.