Știați că există 1.500 de vulcani activi în întreaga lume? Cercetările arată că aproximativ 500 dintre acestea au erupt în timpul istoriei omenirii.
- În 2021, am văzut lava erupând din mai mulți vulcani de pe glob, în Islanda, St. Vincent, Grenadine, Republica Democrată Congo, Italia și, cel mai recent, în Insula La Palma.
În timp ce erupțiile vulcanice nu sunt cu siguranță nimic nou, aceste erupții recente vin parcă să ne reamintească faptul că există vulcani activi periculoși și ei vor continua să fie o potențială amenințare pentru ființele vii și mediul înconjurător.
Deși există mulți vulcani activi în întreaga lume, experții îi clasifică în general pe cei mai periculoși ca fiind cei mai aproape de zonele foarte populate, deoarece pot avea cele mai mortale efecte.
- Și deși poate părea că vulcanii cu cele mai recente erupții ar fi cei mai periculoși, în unele cazuri, este exact invers: atunci când trec mulți ani de când un vulcan activ nu a erupt, acesta are o presiune mai mare în interiorul lui, ceea ce duce la o explozie mai mare.
Iată care sunt cei mai periculoși vulcani care există astăzi, conform clasificării realizate de publicația turistică loveEXPLORING.
1.Muntele Merapi, Indonezia
Impunătorul Munte Merapi, al cărui nume înseamnă „Muntele de Foc”, poate fi găsit în centrul insulei indoneziene Java.
- Având o înălțime de 2.911 m, acesta deține titlul, oarecum, terifiant de „cel mai activ vulcan dintre cei 130 de vulcani activi din Indonezia”
Pe 27 ianuarie 2021, vulcanul a erupt, aruncând spre cer nori intensi de cenușă și trimițând fluxuri piroclastice (amestec fluidizat de fragmente de roci fierbinți, gaze și aer) la 3.000 de metri pe versanții săi.
Peste 150 de oameni care trăiesc pe o rază de 5 km în apropierea vulcanului au fost evacuați, în timp ce explozia se auzea de la o distanță incredibilă de 30 km.
2.Muntele Sinabung, Indonezia
Situat în Sumatra de Nord pe Inelul de Foc – o zonă în formă de potcoavă asociată cu cele mai multe cutremure și erupții vulcanice – Muntele Sinabung, înalt de 2.600 m, a rămas latent mai bine de 400 de ani înainte de a erupe în 2010. De atunci, au avut loc câteva explozii majore.
- Pe 2 martie 2021, înfricoșătorul vulcan a aruncat un nor enorm de cenușă până la 5 km spre cer, prima sa erupție majoră din august anul trecut, când a fost plasat pe al doilea cel mai înalt nivel de alertă.
Oamenii de știință i-au avertizat pe cei din zonă să rămână la cel puțin 3 km depărtare de crater, astfel încât să nu existe victime.
3. Vulcanul Pacaya, Guatemala
Pacaya este unul dintre cei mai activi vulcani din Guatemala, situat la aproximativ 50 km sud de orașul Guatemala. Vârful înalt de 2.552 m este de obicei vizitat de turiștii aflați în căutarea aventurii, dar deocamdată excursiile au fost anulate.
Gigantul din Guatemala a început să arunce bulgări de cenușă în aer pe 4 martie 2021, continuând să erupă în ziua următoare. Erupțiile sale au fost stromboliene (prezintă rafale distincte, scurte de lavă groasă sau păstoasă la gura vulcanului), ceea ce înseamnă că exploziile în sine au fost relativ blânde, dar au aruncat bombe de lavă și cenușă arzândă.
Pacaya a avut și o erupție puternică în 2010, care a ucis trei persoane.
4. Eyjafjallajökull, Islanda
În 2010, cei care s-au uitat la știri s-au chinuit să pronunțe numele vulcanului glaciar islandez care a blocat traficul aerian în Europa. Eyjafjallajökull a erupt, formând nori uriași de cenușă care au rămas în aer mai mult de șase zile.
Cele mai citite articole
Deși este prea periculos să mergi pe calota glaciară care acoperă caldera vulcanului, drumeții pot explora terenul stâncos pe drumul de 25 km, pe creasta Fimmvörðuháls – șerpuind între ghețarii Eyjafjallajökull și Mýrdalsjökull. Craterele și fluxul de lavă format de erupția din 2010, sunt la fel de intimidante și superbe.
5. Muntele Vezuviu, Italia
Conul vulcanic al muntelui Vezuvius se profilează mare peste orașul Napoli din sudul Italiei. Vastul crater de la vârful său s-a format în timpul ultimei erupții din 1944 – și nu se pune problema dacă vulcanul va erupe din nou, ci când.
Orașul roman, cândva prosper, Pompeii, de la baza de sud-est a Muntelui Vezuviu, a fost devastat de o erupție din anul 79 d.Hr., care a produs o „ploaie” de cenușă și rocă vulcanică.
Când orașul a fost redescoperit, aproape 2.000 de ani mai târziu, totul, de la oameni, clădiri și chiar alimente și bijuterii, fusese perfect conservat, fiind acoperite de lavă.
6. Muntele Fuji, Japonia
La aproximativ 100 km de Tokyo, Muntele Fuji este cel mai emblematic vârf al Japoniei. Acoperit de zăpadă, vârful montan crează o imagine spectaculoasă ce poate fi admirată de la distanță.
- Fuji-san, așa cum este cunoscut la nivel local, este de mult așteptat să erupă, deoarece ultima dată a avut loc o erupție în 1707.
Sezonul oficial de alpinism este din iulie până la mijlocul lunii septembrie, când vremea este relativ blândă, zona fiind foarte accesată de turiști. Cu toate acestea, sezonul 2020 a fost anulat din cauza coronavirusului.
7. Whakaari (Insula Albă), Noua Zeelandă
La doar 48 km de coasta Insulei de Nord a Noii Zeelande, în Golful Plenty, Insula Albă (de la Whakaari la Maori) este o insulă vulcanică care „mocnește” în abur și noroi clocotitor.
- Cea mai mare parte a vulcanului se află sub nivelul mării, așa că de obicei vizitatorii coboară direct din bărci în craterul propriu-zis.
Peisajul desprins parcă din altă lume este nuanțat de galben din cauza sulfului – mirosul poate fi copleșitor și toți vizitatorii de pe Insula Albă primesc o mască de gaze și o cască de protecție.
- Ultima erupție a avut loc în 2019, cu turiștii aflați pe crater și în bărci pe apa din apropiere. Din păcate, 20 de persoane au murit în erupție, iar vizitele turistice au fost suspendate de atunci.
8. Muntele Nyiragongo, Republica Democratică Congo
Parcul Național Virunga de aproape 5.000 km pătrați din Republica Democrată Congo găzduiește un sfert dintre gorilele de munte, specie aflată pe cale de dispariție. Parcul, cel mai vechi din Africa, este de obicei unul dintre locurile de top pentru a vedea animale sălbatice rare și, de asemenea, pentru a urca pe vârful Muntelui Nyiragongo într-o excursie cu ghid.
- Muntele Nyiragongo are cel mai mare lac de lavă din lume. Fluiditatea neobișnuită a lavei o face cu atât mai periculoasă pentru oamenii care trăiesc în umbra ei – peste o sută de săteni au fost uciși într-o erupție devastatoare în 2002.
La 22 mai 2021, Nyiragongo a erupt brusc din nou, de data aceasta luând viața a 32 de persoane, mulți murind în accidente de circulație în timpul erupției în sine. Mii de oameni au fost evacuați și nu s-au mai putut întoarce la casele lor. Nyiragongo a provocat o criză umanitară, Medicii fără Frontiere (MSF) raportând că aproximativ 500.000 de oameni au rămas fără apă potabilă curată, parțial ca urmare a deteriorării conductelor și a rezervelor de apă în timpul erupției.
9. Vulcanul Taal, Filipine
Cel mai mic vulcan activ din lume este renumit pentru că se află într-un lac. Apa verde indică faptul că este o zonă volatilă.
- Taal este al doilea cel mai activ vulcan al țării, iar cea mai recentă erupție mare din ianuarie 2020 a aruncat cenușă peste Calabarzon, Metro Manila și unele părți din centrul insulei Luzon și regiunea Ilocos.
Acest lucru a dus la suspendarea școlilor și a zborurilor, iar oamenii nu au mai mers la muncă. De la ultima erupție, vizitarea vulcanului este strict interzisă.
10. Vulcanul Cotopaxi, Ecuador
Cotopaxi este unul dintre cei mai înalți vulcani din lume, atingând o înălțime de 5.897 m, așa că orice parcurs montan necesită echipament de alpinism potrivit pentru o urcare pe ghețar, precum și suficient timp pentru aclimatizare.
- Zona a fost redeschisă alpiniștilor în 2017, după o erupție majoră cu doi ani mai înainte, dar noi restricții de călătorie sunt acum în vigoare din cauza pandemiei de COVID-19.
Conul vulcanic al lui Cotopaxi, acoperit de zăpadă poate fi văzut din capitala Ecuadorului, Quito, de la aproximativ 56 km distanță.