Dezvoltarea copilului: cât de importante sunt jucăriile?

Jucăriile sunt considerate cei mai importanți aliați în procesul de învățare al celor mici. Prin joc, copilul ajunge să cunoască lumea din jurul lui, învață să se dezvolte, își îmbunătățește comunicarea, își dezvoltă sensibilitatea și explorează creativitatea. Jucăriile au un rol important în universul copiilor. Fie că e vorba de jucării educative, electronice, de pluș sau jucării de rol, jucăriile ajută la dezvoltarea fizică și psihică a copiilor. 

Top caracteristici ale jucăriilor educative 

Fără nicio urmă de îndoială, jocul este esențial pentru dezvoltarea și formarea abilităților tuturor copiilor, indiferent de vârstă. Jucăriile au un rol foarte important în joc, ca obiect și suport al jocului. Cu ajutorul jucăriilor se formează mai multe trăsături de personalitate, jucăriile fiind la fel de importante ca orice alt stimul. Pe lângă faptul că reprezintă un instrument de creare a experiențelor, jucăriile sunt importante pentru dezvoltarea:

  • Cognitivă;
  • Limbajului;
  • Creativității;
  • Sistemului motric;
  • Deprinderilor sociale (empatia, cooperarea, afecțiunea, conviețuirea).

Alegerea jucăriilor poate deveni o provocare pentru părinți, având în vedere numărul mare de jucării tehnologice existente pe piața jucăriilor. Orice jucărie poate deveni un obiect multifuncțional pentru copil, însă pentru a alege acele jucarii copii benefice procesului de dezvoltare, trebuie să știm ce funcționalitate vrem să le oferim. Cel mai important criteriu de alegere a jucăriilor este vârsta copilului. 

Importanța alegerii jucăriilor în funcție de vârsta copilului 

Indiferent că e vorba de o minge, mașinuță, păpușă sau un Lego, responsabilitatea celui care alege jucăria este enormă. De cele mai multe ori această responsabilitate le revine părinților, care se documentează tot mai mult înainte de alegerea uneia. De exemplu, o jucărie complexă, potrivită unei vârste înaintate, poate stimula prea mult un bebeluș, devenind astfel o problemă. Pentru ca un copil să se bucure de o jucărie în cel mai bun mod este important să știm care sunt particularitățile specifice fiecărei vârste, să observăm copilul și să ne dăm seama ce abilități își dezvoltă într-un anumit moment.

Cele mai citite articole

Vârsta este cel mai important criteriu de alegere a jucăriilor. Pe lângă aceasta, indiferent de tipul de jucărie ales, când vine vorba de „jucăria potrivită” pentru copilul nostru, un criteriu important este siguranța. De aceea, este recomandat să se respecte indicația grupului de vârstă de pe ambalajul jucăriilor. Verificarea stării unei jucării noi este la fel de importantă. Imediat după scoaterea jucăriei din cutie, trebuie verificate toate piesele, să nu fie ciobite, ascuțite sau să existe cabluri mai mari de 15 cm. 

Cele mai populare jucării pentru bebeluși 

Copiii sunt în permanență interesați de tot ceea ce-i înconjoară. Învață constant lucruri noi, își dezvoltă propria personalitate și deprind noi abilități. Prin inserarea jucăriilor potrivite în activitatea zilnică a copiilor poți contribui la o dezvoltare sănătoasă. Până la vârsta de 1 an, bebelușii au nevoie de jucării simple, care să le stimuleze simțurile și să contribuie la dezvoltarea motorie a acestora.

Printre cele mai îndrăgite jocuri și jucării pentru nou-născuți sunt jucăriile viu colorate, rotunjite, cum ar fi o minge, o zornăitoare cu lumini și sunete sau centrele de activități. Jucăriile pentru pătuț, cărțile de pânză sau plastic sunt la fel de apreciate de către bebeluși. După 4 luni, bebelușul poate manipula plușurile, păpușile de cârpă, pe care le poate trage și ridica deasupra lui. Jucăriile de cauciuc ameliorează disconfortul care apare odată cu nașterea primilor dințișori, de aceea, jucăriile de dentiție sunt apreciate atât de bebeluși cât și de mămici.

După 9 luni, bebelușilor le place să apese pe butoane și să facă zgomote cu ajutorul jucăriilor sonore. Până la varsta de 1 an, pe lângă jucăriile educative digitale, bebelușilor le plac jucăriile plutitoare și cercurile sau cuburile stivuitoare. După vârsta de 1 an, jucăriile care se împing, instrumentele muzicale, păpușile și cărțile ilustrate sunt printre preferatele celor mici. Puzzle-ul este o jucărie grozavă pentru a stimula concentrarea, imaginația și percepția copilului tău. Acest joc stimulează curiozitatea copilului și îl face să-și dorească să descopera imaginea finală, după asamblarea pieselor. Puzzle-urile pentru bebeluși au piese mai mari și sunt confecționate din materiale sigure(carton gros sau lemn) astfel încât bebelușii să nu le poată înghiți. Pe lângă jocurile de tip puzzle sau lego, copiii sunt încurajați să picteze cu degetele sau să se joace cu plastilina. Aceste activități sunt indicate pentru exersarea imaginației și dezvoltarea creativității.

Sursa foto: freepik.com

Cele mai citite articole

Share your love