Pompa de căldură se numără printre cele mai eficiente soluții pentru încălzirea piscinei, asigurând un raport preț:calitate foarte avantajos. Utilizând o cantitate redusă de curent electric, poate capta căldura din aer, transferând-o ulterior în apă, pentru ca piscina să fie utilizată pentru un interval mult mai mare de timp. Află mai multe informații despre caracteristicile sale:
Cum funcționează pompa de căldură pentru piscină?
Procesul de încălzire a apei din piscină, cu ajutorul unei pompe de căldură aer-apă, presupune realizarea unui transfer termic, pe baza elementelor acestui sistem. Prin țevile exterioare ale pompei de căldură trece lichid de răcire, ce absoarbe din aer energie termică. Ulterior, lichidul ajunge în camera evaporatorului, în care se află agent frigorific.
Atunci când agentul frigorific este expus la energia termica transportată, acesta trece în stare gazoasă și este direcționat apoi către compresor, unde va fi încălzit. Transferul ulterior al agentului frigorific în stare gazoasă către condensator determină răcirea sa pentru încă o dată. Acest proces îl readuce la starea lichidă inițială. Astfel, energia termică din aer poate ajunge la nivelul elementelor interioare din structura unei pompe de caldura pentru piscina.
Pentru ca temperatura apei din piscina să crească, este necesară repetarea de mai multe ori a acestui proces de transfer termic, însă trebuie să se țină cont și de alți factori, esențiali în alegerea unui echipament eficient: pierderile de căldură înregistrate în bazin, dimensiunile pompei raportate la dimensiunile bazinului, diferența de temperatură dintre aer și apă etc.
Cât timp trebuie să funcționeze pompă de căldură?
În primele zile de la startul sezonului, pompa de caldura pentru piscina necesită operarea continuă a sistemului de recirculare-filtrare, timp de 24 de ore, pentru a se putea păstra temperatura apei la o valoare optimă pentru utilizare. În alte zile, acestea pot fi pornite la anumite intervale din zi, în funcție de volumul și dimensiunile piscinei, sau de condițiile meteo.
Temperatura ideală a apei din piscină, pentru cursuri de înot și alte activități distractive, poate varia între 26°C și 28°C. În cazul copiilor de vârste mici sau al seniorilor, aceștia pot percepe o senzație de confort termic atunci când apa din piscină are o temperatură de cel puțin 29°C.
Pentru optimizarea costurilor de utilizare a unei pompe de căldură aer-apă, se recomandă utilizarea unei prelate de piscină, sau chiar a unui acoperiș retractabil. Aceste elemente asigură o menținere a temperaturii la un nivel constant și contribuie, de asemenea, la încetinirea fenomenului de evaporare. Astfel, costurile asociate refacerii volumului de apă se pot reduce.
Ce variante de pompă aer-apă pentru piscină există?
Cele mai citite articole
Există mai multe variante disponibile pe piață:
Pompa de căldură aer-apă ON/OFF
Este cea mai mare consumatoare de curent electric, înregistrând și cel mai mic COP (eng. Coefficient of Performance – Coeficientul de transfer termic). Acest indicator reprezintă raportul dintre energia termică cedată în apa din piscină și energia electrică utilizată pentru transfer. Pompa ON/OF consumă constant același număr de KWh, fără variații de putere.
Pompa de căldură aer-apă INVERTER
Achiziționarea unei pompe de căldură aer-apă INVERTER poate reprezenta o soluție potrivită, dacă se calculează corect valoarea puterii necesare. Ventilatorul unui astfel de model funcționează la o viteză constantă (ON/OFF), însă viteza compresorului poate fi ajustată, pe un anumit număr de trepte, în funcție de specificațiile producătorului.
Pompa de căldură FULL INVERTER
Reprezintă tehnologia de top pe acest segment de echipamente pentru încălzirea piscinei, asigurând confort termic la cele mai bune costuri de utilizare. Chiar dacă un astfel de model are un cost de achiziție mult mai ridicat decât cele alte modelelor prezentate anterior, generează un consum de electricitate redus (chiar și de 5 ori mai mic față de un model ON/OFF).
Clima din regiunea respectivă sau caracteristicile tehnice ale bazinului influențează în mod semnificativ alegerea pompei de căldură aer-apă potrivite. Pentru o analiză corectă a tuturor parametrilor, necesari în calculele pentru dimensionare preliminare, îți recomandăm să apelezi la o echipă de experți în astfel de proiecte.