Care sunt cele mai bune sisteme de filtrare a apei potabile?

Toată apa de băut ar trebui să fie curată, limpede şi fără gust. Din păcate, de multe ori apa de la robinet ascunde o mulţime de pericole invizibile. Dacă nu are culoarea schimbată sau un gust neplăcut, nu îţi pui probleme cu privire la calitatea apei şi rişti să consumi frecvent o mulţime de contaminaţi periculoşi. Iată de ce trebuie să iei în calcul instalarea unui filtru pentru o hidratare în siguranţă. În cele ce urmează îţi prezentăm cele mai bune sisteme de filtrare a apei potabile şi modul cum funcţionează.

Filtru mecanic

Filtrarea mecanică este cea mai simplă metodă de îndepărtare a impurităţilor fizice din apă. Un filtru din hârtie, metal, ceramică, polipropilenă sau alt material devine barieră în calea reziduurilor. Impurităţile se depun într-un recipient separat sau pe filtrul propriu-zis, în timp ce apa de băut care trece prin filtru devine curată. Densitatea sitelor poate fi aleasă în funcţie de numărul de microni necesari.

Cărbune activ

Compoziţia chimică a cărbunelui are proprietatea de a elimina anumiţi contaminaţi din apă. În funcţie de complexitatea sistemului, un filtru pe bază de cărbune poate doar să atenueze mirosul şi gustul de clor sau chiar să elimine urme nocive de mercur şi plumb. Nitraţii, fluorurile şi arsenicul sunt substanţe ce trec prin bariera cărbunelui. Filtrele de acest tip sunt potrivite pentru sistemele de filtrare prin absorbţie. Cărbunele poate fi granulat sau din blocuri de diferite dimensiuni. Cele solide au o eficacitate superioară de filtrare explicabilă prin capacitatea mare de reţinere a sedimentelor. Filtrele pe bază de granule mici de cărbune depind de viteza cu care este împinsă apa.

În funcţie de montaj

Atunci când alegi să instalezi un filtru de apă trebuie să iei în considerare locul în care îl vei monta. Acest aspect depinde de spaţiul disponibil şi de capacitatea necesară de filtrare. Cele mai comune opţiuni sunt:

Sub chiuvetă

Cele mai citite articole

Filtrele montate sub chiuvetă sunt o opţiune populară datorită eficienţei şi esteticii sistemului. Cartuşele propriu-zise se montează pe coloană de apă de la chiuveta de bucătărie, sub blat. Pentru mai multă eficienţă şi pentru prelungirea duratei de viaţă a filtrului, sistemul are integrat o baterie proprie, pe care o vei folosi doar pentru apa de băut. Altfel există riscul ca apa menajeră folosită la spălat sau alte activităţi să fie irosită prin bateria principală a chiuvetei. Nu este si cazul filtrelor de apa Sistemath care au o capacitate mare de filtrare de aproximativ 60.000 litri pe an.

La baterie

Există un sistem simplu de filtrare ce poate fi montat direct pe bateria chiuvetei. Acesta are avantajul de a fi vizibil în permanenţă, aşadar scade riscul de a uita să îl înlocuieşti la timp. Pentru a nu ajunge în situaţia de mai sus, de funcţionare inutilă chiar şi când speli vasele, unele modele sunt prevăzute cu un buton de scoatere din funcţiune, astfel încât apa menajeră să nu treacă prin sistemele fizice şi chimice de filtrare.

Pe blat

Filtrele montate pe blatul de la bucătărie arată mai degrabă ca un aparat de cafea. Acestea se alimentează cu apă de la reţea şi au mai multe opţiuni de filtrare. Pe lângă sitele fizice şi chimice, filtrele pentru blat au şi funcţii de purificare a apei cu afişaj digital.

Cel mai bun sistem de filtrare a apei este acela care se potriveşte nevoilor familiei tale. Alegerea se face fie în funcţie de contaminanţii prezenţi în apă, fie după vârsta, stilul de viaţă şi probleme de sănătate ale consumatorilor. 

Cele mai citite articole

Share your love