Ce este metoda Montessori și ce beneficii are

Metoda Montessori este o modalitate educațională, a cărei abordare vizează libertatea, independența, dezvoltarea psihologică, fizică și socială naturală a copilului. Fondatoarea metodei este Maria Montessori. Educația pornește de la credința potrivit căreia fiecare copil este unic are un potențial imens care trebuie exploatat și fructificat corespunzător. 

Materialele și modul de abordare a educației prin metoda Montessori sunt deosebite. Menirea și contribuția profesorului sau părintelui este copleșitoare. Fiecare copil este îndrumat în procesul de învățare cu materiale și metode care să se potrivească nevoilor și ritmului specific. 

Metoda Montessori are în vedere mai multe principii. Îți prezentăm în acest material care sunt cele mai importante 7 elemente după care se ghidează această abordare educațională. 

Libera alegere

Controlul pe care copilul simte că îl are asupra propriei vieți prin încurajarea liberei alegeri este dat de metoda Montessori. Programul în sine impune limite bine definite. Copilul are libertate de decizie în procesul educațional. Cu alte cuvinte poate să aleagă la ce să lucreze, perioada de timp pentru finalizare poate fi stabilită tot de el și poate decide și partenerul de proiect. 

Descoperă colecția de jucării Montessori de pe Educlass.ro cu care poți antrena curiozitatea copilului și acasă. Metoda Montessori vorbește despre îmbunătățirea cunoștințelor și a educației natural prin acordarea libertății, așadar poți aborda și tu acasă această formă de educație. 

Ordine și disciplină

Ordinea și buna organizare a sălilor Montessori sunt un atu în ceea ce privește învățarea relaxată. Rânduirea materialelor din mediul în care trebuie să se producă învățarea este extrem de utilă acestui proces educațional și unei dezvoltări armonioase. Copilul învață să așeze totul în ordine, să identifice mult mai ușor lucrurile și învățarea este mai confortabilă în acest ambient. 

Stimularea interesului

Când copilul este interesat de ceea ce învață nu mai percepe totul ca pe o constrângere, ci va căpăta noi cunoștințe fără efort, într-un mediu relaxat. În acest caz nu mai vorbim de învățare superficială, ci de acea educație profundă, care se constituie într-o bază fixă, pe termen lung. 

Puterea exemplului

Învățarea prin colaborare așa cum prevede metoda Montessori, cu imitație de modele, de la egal la egal, cu alți colegi și cu profesorul este benefică tuturor. 

Cele mai citite articole

Cei mici învață de la cei mari, cu ajutorul întrebărilor, iar cei mari își consolidează astfel cunoștințele și își dezvoltă abilitățile sociale. 

Evoluție și mișcare

Învățarea în vremurile actuale înseamnă educație, mișcare și cunoaștere, totul în strânsă legătură. Educația prin mișcare presupune schimbarea domeniilor și ariilor de interes periodic, astfel încât fixarea cunoștințelor să se poată realiza natural. 

Învățarea practică

Metoda Montessori presupune învățarea bazată pe practică și mai puțin pe informații primite direct. Acțiunile sunt explicate, dar mereu există și componenta practică, fără de care procesul educațional nu ar fi deosebit. Aici intervine și capacitatea profesorului de a face trecerea de la teorie la practică. 

Așteptări ridicate

Deși limitele există, copiii sunt încurajați să iasă în afara zonei de confort, în condițiile în care așteptările sunt ridicate. Metoda Montessori este practic calea de mijloc între atitudinea autoritară și abordarea extrem de permisivă, practicată de alte sisteme educaționale. 

Beneficiile metodei Montessori

Montessori vizează educația independentă a copilului, cultivarea sentimentului de empatie, justiție socială, alături de dragoste și interes pentru învățarea pe tot parcursul vieții. 

Libertatea resimțită în ceea ce privește deciziile ce trebuie luate pe parcursul învățării, conexiunile posibile și care se realizează natural, investigațiile profunde, totul conduce la conturarea unor comportamente de încredere, entuziaste și cu tendințe spre autoeducare. 

Copiii care învață prin metoda Montessori dobândesc toate elementele necesare pentru a gândi critic, pentru munca în echipă, dar și pentru a reacționa și a acționa conform timpurilor, cu atitudinea potrivită, pentru a ajunge acolo unde își propun. 

Metoda Montessori poate fi aplicată cu succes acasă, la grădiniță și la școală, însă, totul trebuie urmat conform structurii de bază. Rezultatele sunt uimitoare, iar copiii care trec printr-un astfel de sistem, în toate etapele dezvoltării școlare, au opinii și atitudini diferite de cei care urmează structurile clasice. Metoda Montessori este complexă și oferă dezvoltarea copiilor într-o atmosferă independentă, sigură, creativă, fără efort. 

Cele mai citite articole

Share your love