Alegerea cromaticii pentru fiecare incapere a locuintei nu este tocmai o sarcina usoara, in special daca-ti doresti sa ai un camin cu un aspect echilibrat, inchegat, dar si cu o nota personala. De aceea, in urmatoarele randuri iti explicam ce poti face pentru a alege culorile pentru peretii, mobila si accesoriile din caminul tau.
Incepe cu spatiile comune
Alege mai intai nuantele de vopsea Caparol pentru interior pe care le vei folosi in zona de dining, in living, in bucatarie, in baie si in holul de la intrare, deoarece acestea sunt cartea de vizita a locuintei. Mai departe, poti continua cu selectarea culorilor pentru dormitor, birou, camera copilului etc.
Accentueaza spatiile mici
Evita sa folosesti albul in spatiile mici pentru a le mari vizual – rezultatul va fi unul destul de anost. Pune aceste zone in valoare prin decorarea cu obiecte in nuante puternice. Poti, de exemplu, sa vopsesti peretii unui dormitor mic intr-un ton deschis de galben si sa optezi pentru niste perdele intr-un portocaliu vibrant.
Foloseste roata culorilor
In incaperile destinate relaxarii, cum sunt dormitoarele si camerele de oaspeti, indreapta-te spre combinatii de nuante apropiate pe roata culorilor, precum albastru si verde.
Inspira-te din imprimeuri
Daca ai deja un covor sau piese tapitate cu imprimeuri, alege culori din modelele respective pentru restul incaperii. Pentru pereti, daca preferi o culoare neutra, opteaza pentru bej sau alb, in functie de care dintre nuante se regaseste pe imprimeurile din camera.
Regula 60 – 30 – 10
Cele mai citite articole
Aceasta regula consta in alegerea unei culori dominante pe care s-o folosesti in 60% din incapere, pe pereti, o nuanta secundara pentru tapiterii (30%) si una care sa iasa in evidenta pentru accesorii (10%). Astfel, tonurile din camera vor fi si puse in valoare, si echilibrate.
Foloseste degradeul de jos in sus
Una dintre regulile pe care multi designeri de interior le aplica este folosirea tonurilor inchise ale culorilor pentru podea si a celor deschise, in degrade, pana la tavanul camerei.
Nu te feri de negru
Negrul poate fi folosit intr-o oarecare masura in fiecare incapere a locuintei, deoarece te ajuta la definirea celorlalte culori din camera. Poti, de pilda, sa achizitionezi o vaza neagra sau o veioza cu abajur negru, ori sa vopsesti intreaga parte inferioara a bufetului de bucatarie cu negru.
Bucura-te de versatilitatea griului
Griul poate parea fie cald, fie rece si il poti combina cu o multime de tonuri, de la nuante aprinse de roz si galben la pasteluri linistite si culori pudrate.
Mixeaza nuantele calde si reci
Tonurile reci nu trebuie sa dea un aspect plictisitor spatiului, ci pot fi o varianta interesanta daca sunt asortate cu niste nuante calde. De exemplu, intr-un dormitor, tonurile calde ajuta la crearea unei atmosfere calme, insa cateva accente de argintiu vor insufleti camera fara a obosi ochiul.
Urmeaza sfaturile din acest articol, iar rezultatul va fi unul pe masura asteptarilor. Te vei bucura de o locuinta cu un aspect placut, in care iti vei pune amprenta personala si care va fi admirata de oaspetii ce-ti vor calca pragul.