Cum alegi un coniac bun românesc? 5 sfaturi

Care este cel mai bun coniac din lume și care este cel mai bun coniac românesc? Uite două întrebări la care nimeni nu-ți pate răspunde și asta dintr-o serie de motive. De departe, cele mai importante sunt următoarele: în primul rând există nenumărate tipuri și cel mai probabil nu ai timpul necesar sau posibilitatea de a le încerca pe toate, iar în al doilea rând, conceptul de cel mai bun este subiectiv. Cum nu-ți cunoaștem gusturile, nu putem face o sugestie. 

Totuși, putem face ceva pentru tine. Putem restrânge aria de căutări și putem să-ți oferim câteva sugestii de selectare a coniacului. Cu alte cuvinte, putem să-ți spunem cum să alegi un coniac bun românesc! 

Gustă din cât mai multe sortimente

Singura modalitate prin care poți găsi un coniac bun este să guști cât mai multe. Așadar, intră pe internet și începe să-ți comanzi câteva tipuri. Nouă ne place Miorița 25 ani! Cine știe, poate este și pe gustul tău. 

Încearcă mai multe sortimente și cât de curând vei găsi unul pe placul tău! 

Uită-te la brand

La nivel mondial brandurile de renume sunt Martell, Courvoisier, Hennessy și Remy Martin, de exemplu. În România se remarcă vinarsul produs de Miorița, Jad sau Brâncoveanu. Brandul îți poate spune câte ceva și despre zona în care a fost produs coniacul. Dacă este una cu tradiție, cu siguranță băutura produsă te va impresiona. 

Dacă cele mai cunoscute nu-s pe placul tău, încearcă-le și pe cele de care n-a auzit nimeni. Cine știe ce surpriză plăcută vei descoperi! 

Uită-te la preț 

Cele mai citite articole

Aici lucrurile sunt cu dus și întors. Un preț prea mare poate fi datorat și strategiilor de marketing, deci nu este întotdeauna un indicator. Pe de altă parte, un preț prea mic va semnifica faptul că ai de-a face cu o băutură făcută din ingrediente a căror calitate poate lăsa de dorit. 

Dacă nu ai deja gustul format pentru coniac, sfatul nostru va fi să începi cu sortimentul cu preț de mijloc, cu prețul care ți se pare ție corect. 

Judecă în funcție de clasificare

Calitatea coniacului poate fi influențată inclusiv de către vechimea lui, mai exact de către clasificare. În funcție de vechime, coniacul va fi: 

  • Cognac VS sau very special, înseamnă că a fost maturat cel puțin doi ani. De obicei vei recunoaște acest tip datorită celor trei stele trecute pe sticlă;
  • Cognac VSOP sau very superior old pale, denotă un coniac maturat, dar care nu prezintă dulceața și culoarea sortimentului de mai sus, calitatea ingredientelor fiind superioară. În general, un VSOP va fi mai vechi de patru ani;
  • Cognac XO sau adică extra old, mai exact un coniac care a stat în butoaie de stejar timp de cel puțin șase ani. Deși în general cea mai tânără componentă a acestei băuturi are puțin peste șase ani, un XO poate fi mai vechi de 15, sau chiar 20 de ani. În 2016 s-a decis că maturarea să se extindă la 10 ani. 

Întreabă un prieten

Ai un prieten sau poate chiar prieteni care sunt pasionați de coniacul românesc? Nu ezita să le ceri părerea! Vor fi cu siguranță dornici să-ți povestească despre sortimentele pe care le-au gustat și poate chiar te vor invita la o degustare. 

Astfel poți să testezi sortimentul înainte de a te decide dacă merită sau nu să-l achiziționezi. 

Dacă sfaturile nostre te-au ajutat, nu ezita să le împărtășești și altor pasionați de coniac! 

Cele mai citite articole

Share your love