6 vinuri din soiuri românești

Viticultura are o tradiție îndelungată pe teritoriul României. Chiar dacă se spune că Burebista a ars toate viile, cu siguranță romanii au încurajat cultivarea viței, ei fiind mari iubitori de vin. Mai târziu, țările române au devenit producătoare apreciate de vin, însă apariția filoxerei, un dăunător agresiv, a decimat și podgoriile românești. Din fericire, momentul neprielnic a fost depășit și viticultura s-a relansat. În prezent, există numeroase vinuri autohtone de calitate, unele din soiuri vechi de secole, altele, apărute relativ recent. Alături de soiurile străine care se bucură și de succes, acestea completează un univers vinicol de calitate, cu care merită să ne mândrim. 

Fetească Neagră

Feteasca Neagră este unul dintre vinurile românești vechi. Strugurii din care se produce licoarea se cultivă în special în centrul și sudul Moldovei (Vrancea, Galați, Vaslui) și în podgoriile muntenești Dealu Mare și Ștefănești-Argeș. Feteasca Neagră se numără printre vinurile de la Crama La Salina pe care consumatorii le apreciază. Calitatea sa stă în aroma de coacăze negre, robustă și catifelată în același timp, care se îmbogățește prin învechire. Feteasca Neagră este un vin demisec sau sec, de culoare rubiniu intens, cu alcoolemie de 12-12,5%, dar in unele cazuri poate ajunge chiar la 15%. 

Fetească Albă

Un alt vin de soi românesc, Feteasca Albă se bucură de mare succes, dovada fiind cele 23.000 ha pe care se cultivă. Vița-de-vie din acest soi este bine adaptată condițiilor de sol și climă din România și se cultivă, în special, în Moldova și Transilvania. Feteasca Albă este un vin sec sau demisec, al cărui conținut de alcool este de 11,5-12%. Finețea și aciditatea sa îl fac perfect alături de preparate ușoare din pește sau carne albă. 

Grasă de Cotnari

Grasă de Cotnari este un soi de vin cu o vechime de peste șapte secole. Podgoria Cotnari este astfel una dintre cele mai cunoscute din țara noastră, iar Grasa este în topul preferințelor consumatorilor. O particularitate a acestui vin alb este că se obține din struguri culeși după stafidirea boabelor și atacați de un mucegai nobil. Boabele sunt bogate în zaharuri, iar vinul rezultat este dulce și are o tărie de 12-12,5%. Culoarea este galben-aurie, iar buchetul de arome este complex.

Fetească Regală

Cele mai citite articole

Unul dintre vinurile românești de soi apărut relativ recent este Fetească Regală. Un viticultor din județul Mureș a încrucișat în perioada interbelică soiurile Grasă și Fetească Albă. A apărut astfel un vin de calitate superioară, care se caracterizează prin prospețime, gust intens și foarte bogat și aciditate ridicată. Nivelul de alcool al acestui vin este de 10,5-11,5%. Deși se cultivă în zone viticole diverse, Feteasca Regală din regiunea Târnavelor este cea mai apreciată.

Tămâioasă Românească

Tămâioasa Românească își are originea într-un soi de struguri cultivați în zona mediteraneană de milenii. Se pare că fost adusă la noi de coloniștii greci, în Antichitate. În prezent, strugurii din care se produce acest vin se cultivă în zona Subcarpaților meridionali, mai exact în podgoriile Dealu Mare, Ștefănești-Argeș, Drăgășani și în zona colinară a județelor Dolj și Mehedinți. De asemenea, podgoria Cotnari are o producție anuală de Tămâioasă, pe care o transformă într-un vin excepțional. Tămâioasa Românească poate fi de la sec la demidulce, cu o culoare galben-aurie și tărie de 12-12,5%. Gustul său este complex și persistent, cu note de flori de câmp și miere.

Băbească Neagră

Băbeasca neagră este un vin de tradiție care se produce în zona Moldovei, în special în zonele Odobești, Panciu și Cotești. Culoarea sa este roșu aprins, iar aciditatea se combină perfect cu tăria redusă, de 10-11%. Gustul este lejer și fructat, ideal pentru preparatele obținute prin frigere din carne de miel, pui și vițel.

Cele șase vinuri de soi românești pe care ți le-am prezentat reflectă dedicarea viticultorilor români. Ele fac deliciul specialiștilor și consumatorilor amatori. 

Cele mai citite articole

Share your love